Home » Huis » Oorpijn betekent niet altijd oorontsteking

Oorpijn betekent niet altijd oorontsteking

Oorpijn en oorontsteking. Is het hetzelfde? Vraag iemand met oorontsteking naar de problemen en vaak hoor je dat hij of zij last heeft van oorpijn. Andersom benoemen mensen vaak pijn aan de oren als een oorontsteking. Dat het allebei met de oren te maken heeft mag duidelijk zijn, maar er kan zeker een verschil zitten tussen een ontsteking en pijn aan de oren.

Twee verschillende vormen van oorontsteking

Er bestaan twee verschillende vormen van oorontstekingen. De gehoorgangontsteking en de middenoorontsteking. Met name de gehoorgangontsteking kenmerkt zich door hevige pijn in de oren. Je kunt echter ook heel goed oorpijn hebben zonder dat je te maken hebt met een oorontsteking. Dit komt door ons zenuwstelsel die ons voor de gek kan houden.

Oorpijn door uitstraling van het zenuwstelsel

De oorzaak van de pijn zit heel vaak ergens anders dan in de oren. Deze pijn straalt vervolgens uit naar de oren, waardoor wij als mens op die plek pijn ervaren. Waar komt die pijn dan vandaan? Een goede mogelijkheid zijn gebitsproblemen. Kies- en tandpijn kan via de zenuwen uitstralen naar de oren. Je voelt niets aan je gebit, maar er is wel een probleem. Ook keelpijn, pijn aan de amandelen en zelfs rug- en nekpijn kunnen via het zenuwstelsel uitstralen naar de oren. Oorontsteking gaat vaak samen met pijn aan de oren, maar oorpijn betekent niet altijd oorontsteking.

Wees alert bij oorpijn

Het is belangrijk om altijd alert te zijn wanneer je pijn aan de oren ervaart. Er is ergens een oorzaak voor aan te wijzen, of dat nu een oorontsteking is of gebitsproblemen. Oorontsteking gaat vaak samen met andere symptomen als een vol gevoel, jeuk, schilfers, droogheid of roodheid. Zijn het gebitsproblemen? Dan is een bezoekje aan de tandarts altijd aan te raden. Andersom zul je bij een oorontsteking de huisarts moeten opzoeken. Pas helemaal op met baby’s en kleine kinderen. Gebruik in ieder geval geen wattenstaafjes en peuter niet in je oren. Dat zal de problemen met oorpijn alleen maar doen toenemen.

Kijk voor meer informatie op http://oorontsteking.info

 

 

Rate this post

Plaats een reactie