Home » Huishoudelijk » Oodinium Ocellatum in je aquarium

Oodinium Ocellatum in je aquarium

Oodinium is een aandoening in je aquarium die volgens velen op witte stip lijkt. Oodinium ocellatum is een koraalvis ziekte. Het is een soort die een gastheer zoekt om zich te voeden. Vooral vissen met stress of een slechte gezondheid zijn heel vatbaar voor deze parasiet. In tegenstelling tot de witte stip wordt deze ziekte vaak te laat opgemerkt, deze wordt meestal pas zichtbaar als het bijna te laat is.

Oodinium

Oodinium is dus een aandoening die op witte stip lijkt. Net zoals bij witte stip ontstaan er namelijk witte puntjes op de huid van de vis. Witte stip wordt veroorzaakt door de witte stip parasiet en oodinium wordt veroorzaakt door de oodinium pillularis parasiet, deze is veel kleiner dan de witte stip parasiet. Omdat bij er bij oodinium hele kleine puntjes op de vis zitten ziet het eruit alsof deze met peper bestrooid is, daarom wordt het ook wel de peperstip genoemd. Zodra de weerstand van de vis afneemt kunnen deze eencellige parasieten zich ontwikkelen op de huid van de vis, de parasieten nestelen zich het liefst op zachte weefsels zoals de kieuwen. Zodra de vis besmet is zal je in eerste instantie niet veel zien, pas op het moment dat de parasiet groeit kun je vis naar adem zien happen, de parasiet heeft dan namelijk al een deel van de kieuwen besmet.

Oodinium voorkomen en behandelen

Mocht je er optijd bij zijn met het vaststellen dat een of meerdere vissen aan Oodinium lijden dan kan dit zeker bestreden en behandelt worden. Een goede UV lamp die speciaal gemaakt is voor zeewater kan al veel ellende voorkomen. Hierdoor worden de rondzwemmende parasieten parasieten gedood en kunnen ze de gastheer niet meer besmetten. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zo kun je door de vissen te voeren met kwalitatief goed voer de weerstand en gezondheid van de vissen verhogen waardoor deze minder snel gevoelig is voor besmetting met de parasiet. Peperstip kan vaak meegebracht worden met levend voer, maar ook vogels kunnen hierbij de boosdoener zijn. Vaak wordt gezien dat deze parasiet ook veel voorkomt op import vissen. Verder kan peperstip ook tot ontwikkeling komen door bijvoorbeeld een vijver schoonmaak waarbij er voor de schoonmaak niet goed is ontsmet. Een zoetwaterbad kan ook helpen bij een vis die besmet is. Je kunt dit doen door een zwarte emmer te gebruiken zodat je goed in de gaten kunt houden hoeveel parasieten er van de vis afkomen, het is dan de bedoeling dat je dit herhaalt tot er geen parasieten meer van de vis afkomen.

Rate this post

Plaats een reactie