Home » Media » Ontwikkelingen omtrent Internet of Things

Ontwikkelingen omtrent Internet of Things

Het is een relatief nieuw begrip: “Internet of Things”. Het begrip wordt in rap tempo steeds bekender en belangrijker. En kan het leven zoals wij het nu kennen drastisch veranderen. De technische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op waardoor er dingen mogelijk zijn die we ons een aantal jaar geleden niet voor hadden kunnen stellen. Er zijn talloze ontwikkelingen aan de gang en dit artikel zal er een aantal bespreken, zodat uw beeld van de ontwikkelingen omtrent IoT beter zal worden.

Nokia

Nokia zal dit jaar tijdens het Mobile World Congres een grote aankondiging doen wat betreft IoT. Het Finse bedrijf gaan namelijk een speciaal mondiaal IoT netwerk grid met bijbehorende diensten introduceren. Het IoT-netwerk zal WING gaan heten. Het zal bestemd zijn voor serviceproviders en organisaties die IoT oplossingen op internationale schaal willen uitrollen. Een nieuwe ontwikkeling die hieruit voort gaat komen zijn de eSIM-abonnementen. De vertrouwde simkaart zal vervangen gaan worden door een softwarematige oplossing. Een gevolg hiervan is dat het overstappen tussen operators vereenvoudigd zal worden. Er hoeft namelijk geen simkaartje meer omgeruild te worden als je naar een andere provider wil overstappen.

Verzekeraars

Verzekeraars hebben veel te maken met de ontwikkelingen op het gebied van IoT. Zo zijn er bijvoorbeeld veel ontwikkelingen omtrent zelfrijdende auto’s en slimme huizen. Sommige verzekeraars juichen deze ontwikkelingen toe, maar anderen zien het als een bedreiging omdat het minder premieomzet kan betekenen. De verzekeraars die deze ontwikkeling wel toejuichen denken dat het zal helpen bij het opstellen van de tarieven gebaseerd op risico.

Retail en Maakindustrie

IoT heeft verschillende voordelen voor de retail en maakindustrie. Het biedt ten eerste verbeterde logistieke processen. Misschien we het bekendste voorbeeld hiervan is de track & trace mogelijkheid na het bestellen van een pakketje. Iedereen vindt het ondertussen heel normaal dat een bestelling online gevolgd kan worden, zodat precies gekeken kan worden waar een pakketje zich bevindt. In de toekomst zal deze ontwikkeling nog verder geperfectioneerd worden. Naast logistieke processen biedt IoT ook veel mogelijkheden in automatisering. Er wordt volop nagedacht over mogelijkheden om productgebruik verder te automatiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan printers die zelf inkt bestellen als deze op is, zodat jij het niet meer hoeft te doen. Amazon is in een aantal landen al bezig met dit soort services waarbij producten waar iets bijgevuld moet worden zelf bestellingen kunnen doen.

Rate this post

Plaats een reactie