Home » Gezondheid » Een online psycholoog, werkt dan?

Een online psycholoog, werkt dan?

Wie zich aanmeld bij een psycholoog, zal steeds vaker te maken krijgen met online hulp. Soms wordt je hele behandeling online gedaan, in sommige gevallen worden face to face gesprekken gecombineerd met online onderdelen en het kan ook zijn dat de behandeling via skype verloopt. De vraag die veel cliënten hebben is: helpt dat nu goed zo’n online psycholoog? In dit artikel geven we daar een antwoord op.

Onderzoek

Tegenwoordig wordt er (gelukkig) veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van therapie. Over het algemeen gaat dat alsvolgt. Er is een groep die traditionele behandeling krijgt (face to face), er is een groep die online therapie krijgt en er is een groep die helemaal geen behandeling krijgt. Vooraf wordt gekeken naar de ernst van de problemen en achteraf wordt er weer gekeken naar de ernst van de problemen.

Uit dit onderzoek blijkt dat online therapie weliswaar wat minder goed werkt dan reguliere therapie, maar nog steeds altijd heel goed werkt. In ieder geval een stuk beter dan helemaal geen therapie.

Wanneer wordt online therapie ingezet

online psycholoogAls online therapie dan minder goed werkt dan reguliere therapie, waarom werken we er dan mee? Dit heeft te maken met allerlei overwegingen die niet altijd (maar soms wel) over kwaliteit gaan.

Zo is het bijvoorbeeld zo dat de meeste zorginstellingen een wachtlijst hebben. Als je in behandeling wilt, moet je vaak drie maanden wachten voordat je in aanmerking komt. Dan kun je natuurlijk drie maanden in bed gaan liggen, maar dat is natuurlijk ook niet helemaal ideaal. Als je een online therapie volgt, kun je hier waarschijnlijk wel iets aan helpen.

Daarnaast is online therapie ook goed als ondersteuning van reguliere therapie. Stel je nu voor dat het bovenstaande onderzoek is gedaan onder groepen van 100 cliënten. Van de mensen in reguliere behandeling knappen er 80 op en van de mensen die online behandeling hebben gedaan knappen er 60 op. In die laatste groep zitten dus veertig mensen die niet gebaat zijn bij online therapie. Althans, dat zou je zeggen. Waar je echter rekening mee moet houden is dat de effectiviteit van therapie niet een kwestie van aan of uit is. Het kan best zijn dat die veertig mensen wel degelijk geholpen zijn, maar dat hun klachten niet genoeg verbeterd zijn om van een volledig herstel te spreken. Of met andere woorden: het kan zijn dat ze zich nu beter voelen, zonder dat je kunt zeggen dat ze helemaal beter zijn. In dat geval kan een online therapie aangevuld met gesprekken met een psycholoog wellicht wel werken. Daarom voegen we online therapie vaak toe aan reguliere gesprekken en we zien dan ook dat mensen in reguliere therapie sneller uitbehandeld zijn als ze online therapie krijgen.

We raden dan ook iedereen aan om online therapie te accepteren als onderdeel van de psychologische behandeling. Het is in ieder geval beter dan niets en kan er bovendien voor zorgen dat je herstel veel sneller verloopt.

Rate this post

Plaats een reactie