Home » Eten en Drinken » Het nut van goede winkelverlichting

Het nut van goede winkelverlichting

Het gebruik maken van de juiste verlichting in winkels is enorm belangrijk. Verlichting kan namelijk erg effectief zijn. De juiste verlichting kan de winkelindeling optimaliseren, de looproute van klanten bepalen, producten accentueren, de sfeer bepalen en energie en kosten besparen. Belangrijk is dat licht de aandacht van klanten op een positieve manier trekt zonder dat dit de klanten hindert.

De functie van goede verlichting in winkels
Er is een aantal dingen belangrijk als je een klant wilt stimuleren om je winkel te bezoeken. Het is in eerste instantie de bedoeling dat je aan de buitenkant van de winkel de aandacht van klanten trekt. Denk hierbij aan de etalage. Zorg ervoor dat de verlichting aan de buitenkant van de winkel en de etalageverlichting opvallend is, maar niet te fel en goedkoop. Zorg voor een goede kijk in de etalage, maar schijn klanten hierbij niet in de ogen met hinderlijke verlichting. Zorg in de winkel voor een verlichting die bepaalde artikelen accentueert en die de kijkers verleidt om te bijvoorbeeld te passen en te kopen. Zorg er ook voor dat de verlichting de klanten door de winkel leidt op een manier waardoor bepaalde doelgroepen de route naar de gewenste afdeling direct kunnen vinden. Het is ook van belang dat de verlichting makkelijk kan worden veranderd als je in wilt spelen op nieuwe trends.

Verlichting is sfeerbepalend
Buiten dat bepaald licht dus functioneel is in winkels, bepaalt het ook de sfeer in de winkel. Verkeerd licht kan zorgen voor een saaie of kille sfeer, terwijl een goede verlichting kan zorgen voor een warme en gezellige uitstraling. Verlichting in pashokjes is ook enorm bepalend voor de omzet en klantvriendelijkheid. Hebben de pashokjes een lelijke TL-verlichting waardoor klanten op een nadelige manier uitkomen, dan is de kans kleiner dat klanten de kleding uiteindelijk kopen. Ook willen ze zo snel mogelijk klaar zijn met het passen van kleding. Een mooie verlichting zorgt juist voor zelfvertrouwen, waardoor vooral vrouwen sneller tot aankoop overgaan. Kijk goed welke verlichting het beste bij jouw doelgroep past. Op welke manier stapt jouw doelgroep het snelste de winkel binnen en blijven ze graag hangen?

Niet alleen in kledingwinkels is goede verlichting van belang. Ook in bijvoorbeeld supermarkten is dit heel bepalend. Supermarkten hebben vaak een grote oppervlakte. Het is belangrijk dat alle producten goed zichtbaar zijn. Ook kan juiste verlichting ervoor zorgen dat bepaalde producten voordeliger uitkomen, waardoor ze sneller zullen worden aangeschaft. Neem bijvoorbeeld brood en banket. Als je deze producten perfect verlicht, worden ze vaak gekocht in een impuls omdat klanten er eetlust van krijgen. Ook in andere branches, bijvoorbeeld in de horeca, is verlichting een belangrijk element.

Rate this post

Plaats een reactie