Home » master in het buitenland » Nog nooit zoveel heftruckongevallen

Nog nooit zoveel heftruckongevallen

Werken met een heftruck is niet zonder risico´s. Elk jaar zijn er in Nederland ongeveer 1700 slachtoffers door heftruckongevallen. Onder dit aantal zijn jaarlijks zeven doden. In 2016 was er een recordaantal aan heftruckongevallen. In de eerste zeven maanden van dit jaar vielen er al zeven doden. Dit aantal moet drastisch omlaag. Dit begint bij de vorkheftruckchauffeurs.

Goede opleiding heftruckchauffeurs
Al jaren wordt geprobeerd om het aantal arbeidsongevallen met een heftruck te verlagen door allerlei veiligheidscampagnes. Toch blijkt dit niet het gewenste effect te hebben. Het is belangrijk om te beginnen bij de heftruckchauffeurs. Uiteindelijk zijn dit degenen die de heftrucks besturen en degenen die de vorkheftrucks veilig zullen moeten bedienen zonder ongevallen. Veel ongevallen ontstaan door een gebrek aan juiste rijvaardigheid. Daarom is het van belang dat alle heftruckchauffeurs een certificaat hebben om hierop te mogen rijden. Op deze manier weten ze hoe ze veilig moeten werken met een heftruck. Dit voorkomt al een hoop ongevallen. Heb je een bedrijf waar veel wordt gewerkt met heftrucks, zorg er dan voor dat alle medewerkers die een heftruck besturen een certificaat hebben. Maak ook alle medewerkers bewust van de veiligheidsrisico´s die er zijn en zorg voor de aanschaf van goede vorkheftrucks.

Risico´s vorkheftruck
Een vorkheftruck is een zwaar voertuig waarmee zware en grote ladingen worden vervoerd. Er wordt mee in smalle paden met stellingen gereden terwijl er ook andere medewerkers aan het werk zijn. De kans op een aanrijding of ander ongeval is dus erg groot. Denk aan het aanrijden van een medewerker, het vallen van zware lading of het rijden tegen een stelling die hierdoor omvalt. Omdat een werkplaats met vorkheftrucks veel risico´s met zich meebrengt, is het cruciaal dat alle medewerkers de gevaren van een heftruck kennen en weten wat ze moeten doen als het mis gaat. Ook is het aan de eigenaar van een bedrijf om de werkplaats zo goed mogelijk te beveiligen tegen bedrijfsongevallen en om voldoende veiligheidsmaatregelen te treffen.

Andere bedrijfsongevallen
Op werkplaatsen gebeuren helaas niet alleen door heftrucks regelmatig bedrijfsongevallen. Andere veelvoorkomende vormen van bedrijfsongevallen zijn werknemers die vallen, aanrijdingen met werknemers, ongevallen met gevaarlijke stoffen en ongevallen met machines en gereedschap. Omdat een ongeluk in een klein hoekje zit, is het belangrijk dat er voldoende maatregelen worden getroffen om arbeidsongevallen op de werkvloer te voorkomen. Dit is de verantwoordelijkheid van de eigenaar en verantwoordelijke van een bedrijf.

Rate this post

Plaats een reactie