Home » Gezondheid » Multi Systeem Atrofie: MSA

Multi Systeem Atrofie: MSA

MSA is een parkinsonisme. Het is een ziekte waarbij een aantal delen van de hersenen vroegtijdig afsterven en verouderen. Het is een ziekte die niet heel veel voorkomt. In Nederland hebben ongeveer 1500 tot 2000 mensen last van deze ziekte. Het is een erg progressieve ziekte waar geen medicijnen voor zijn. MSA komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Het begint vaak rond het 50e levensjaar en is niet erfelijk. Het is een vervelende ziekte, die je pas met zekerheid vast kunt stellen als er hersenweefsel onderzocht wordt. Deze operatie kan echter alleen uitgevoerd worden als de desbetreffende persoon is overleden.

 

Symptomen

MSA heeft veel dezelfde symptomen als Parkinson. Een dokter kan in het begin dan ook vaststellen dat je Parkinson hebt, terwijl het MSA is. De symptomen verschillen ook per persoon. Trillen en moeite met bewegen komt bij vrijwel iedereen met MSA voor. Verder komen de volgende symptomen vaak voor:

  • Progressieve ziekte die vaak leidt tot rolstoelgebruik.
  • Moeite met het behouden van het evenwicht.
  • Moeite met praten en slikken.
  • Slaapstoornissen en spiersamentrekkingen.
  • Beven en voorovergebogen houding.
  • Ademstoornissen en afwijkende oogbewegingen.

Net als bij Parkinson ontwikkelt deze ziekte bij de één sneller dan bij de ander. Vaak raak je al wel snel afhankelijk van mensen. De ziekte laat snel zijn sporen achter en schakelt steeds meer deeltjes van je hersenen uit. Zo kan je fijne motoriek aangetast worden en wordt fietsen steeds lastiger. Hulp is daarom erg welkom voor mensen met MSA.

 

Behandeling

Zoals al aangegeven zijn er geen medicijnen die werken tegen MSA. Het dopamine medicijn dat gebruikt wordt door mensen met Parkinson, heeft nauwelijks tot geen effect bij MSA symptomen. De meeste patiënten krijgen fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Dit doen ze om de dagelijkse handelingen te oefenen. Denk bijvoorbeeld aan het smeren van brood, traplopen en opstaan. De klachten worden door middel van therapie geprobeerd te verminderen en te vergemakkelijken. Thuiszorg wordt vaak geassocieerd met oudere mensen, maar mensen met MSA hebben ook thuiszorg nodig en zij zijn vaak nog maar in de 50. Voor deze mensen is het erg belangrijk dat zij hulp krijgen bij boodschappen, schoonmaken en overige dagelijkse werkzaamheden. Zuidzorg is een instelling die mensen graag helpt. Zij zorgen ervoor dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. Ongeacht welke ziekte of ouderdomskwalen iemand heeft. Zij begrijpen dat zorg persoonlijk is en noodzakelijk. Kijk op www.zuidzorg.nl voor meer informatie.medical-563427_640

Rate this post

Plaats een reactie