Home » Huishoudelijk » Waar moet je allemaal op letten als je een boot wilt kopen?

Waar moet je allemaal op letten als je een boot wilt kopen?

Het vaarseizoen is weer begonnen, dus misschien heb jij wel een boot op het oog. Maar waar moet je nou allemaal op letten bij het aanschaffen van een boot? Je vindt het hieronder!

Zorg voor een aankoopkeuring

Een boot kopen is niet heel moeilijk, maar een goede boot kopen is al snel wat lastiger. Bij het aanschaffen van een boot kunnen er altijd dingen zijn die je over het hoofd ziet of die je simpelweg niet kunt zien bij het kopen van een nieuwe boot. Een scheepsexpert kan je daarom helpen om een goed beeld te krijgen van de staat waarin de boot zich verkeert. Dit is vooral verstandig als de boot tweedehands is of dit bij voorhand al te doen als je je eigen boot wilt verkopen. Bijvoorbeeld of er sprake is van achterstallig onderhoud of, of er een aanvaring is geweest. Met speciaal meetapparatuur kijkt de expert de boot volledig voor je na. De scheepsexpert kijkt ook of er sprake is van inwatering van romp en dek. Dit is belangrijk om toekomstige delaminatie of osmose te voorkomen.

Ligplaats regelen

Iets wat allesbehalve onbelangrijk is, is de ligplaats van je boot. Je moet er natuurlijk goed over nadenken. Als je aan het water woont is de beslissing snel genomen, is dit niet zo zou je toch eens goed om je heen moeten kijken. Bekijk goed welke havens er in de buurt liggen en wat de prijzen zijn van deze havens.  Naast dat je de prijzen moet vergelijken is het ook goed om te kijken of de keuze van de ligplaats overeenkomt met het gewenste vaargebied. Vanaf waar wil je voornamelijk varen en is dat makkelijk bereikbaar vanaf jouw jachthaven?

Vervoer

Als een boot kopen is gelukt moet je de boot nog op de door jou gekozen ligplaats krijgen. Je kunt dit doen via het water, met een boottrailer maar het kan ook dat het via speciaal vervoer moet. Denk er ook over na hoe dit verzekerd is. Een boottrailer is vaak gratis meeverzekerd bij een bootverzekering. Als je boot groter is en dit niet met een normale boottrailer kan kun je ook een speciaal vervoerbedrijf inschakelen. Er zijn veel transportbedrijven die hierin gespecialiseerd zijn.

Verzekering

Zorg ervoor dat je een bootverzekering afsluit, dit is heel belangrijk! Vooral voor dat je de boot verplaatst. Zodra de boot voor 100% is betaald, ben je officieel de eigenaar. Overweeg als het kan ook om cascodekking te nemen. Stel dat je dan een motorstoring krijgt en je vaart ergens tegenaan dan kun je hier niks aan doen maar dan is het wel verzekerd.

Rate this post

Plaats een reactie