Home » Computer » Mensen nemen informatie anders op door gebruik van mobiele apparaten

Mensen nemen informatie anders op door gebruik van mobiele apparaten

Het digitale tijdperk heeft ervoor gezorgd dat wij steeds sneller en makkelijker informatie tot ons kunnen nemen en het opvragen wanneer en waar we maar willen. Recentelijk onderzoek wijst uit dat we tegenwoordig deze informatie alleen niet erg lang meer onthouden.

Lezen al van groot belang op jonge leeftijd

In Nederland, en menig ander land, wordt er al vanaf de basisschool veel belang gehecht aan lezen. Het is zelfs zo belangrijk dat er degradaties zijn opgesteld voor het niveau waarin kinderen lezen. Dit wordt ook wel Avi lezen genoemd en zorgt ervoor de het kind op technisch niveau leert lezen.

Informatie blijft hangen in het kortetermijngeheugen.

Sinds de komst van de computer, internet maar vooral mobiele apparaten als telefoons en tablets is het leesgedrag van mensen flink veranderd. Ondanks de aandacht die eraan wordt besteedt vanaf jonge leeftijd leert men zich een hele andere manier van lezen aan. Dat heeft er mee te maken dat lezen steeds oppervlakkeriger wordt.

Bijvoorbeeld het sociale platform Facebook is hier een goed voorbeeld van. De gebruiker heeft de mogelijkheid om door de tijdlijn heen te scrollen en korte stukken informatie te lezen. Heel af en toe wordt er op een link geklikt als het interessant genoeg is.

Door deze manier van informatie vergaren veranderd het brein. In plaats van een verschil te maken tussen belangrijke en minder belangrijke informatie wordt er nog maar weinig in het langetermijngeheugen opgeslagen. Het kortetermijngeheugen filtert normaal namelijk als het ware de informatie die binnenkomt. Belangrijke informatie wordt doorgestuurd naar het langetermijngeheugen terwijl de minder belangrijke informatie juist in het kortetermijngeheugen blijft hangen en dus ook eerder wordt vergeten.

Dit alles heeft te maken doordat we dagelijks zoveel informatie tot ons nemen dat het brein hier geen onderscheidt meer in kan maken. Een boek lezen wordt hierdoor lastiger omdat het om zoveel tekst gaat dat het brein niet meer alles tot zich kan nemen. De onderzoekers stellen dat dit er theoretisch voor kan zorgen dat men op den duur helemaal niet meer in staat is om een boek te lezen. Gelukkig hoeven we hier niet voor te vrezen want het kan ook afgeleerd worden.

Rate this post

Plaats een reactie