Home » Huis » Meer sterfgevallen dan geboortes in Europese Unie in 2015

Meer sterfgevallen dan geboortes in Europese Unie in 2015

Vorig jaar waren er in de Europese Unie (EU) meer sterfgevallen dan geboortes. Dat blijkt uit cijfers van bureau voor de Europese statistieken Eurostat. Dat is voor het eerst. In de EU werden vorig jaar 5,1 miljoen baby’s geboren en er stierven 5,2 miljoen mensen. Dat betekent dat we voor het eerst een negatieve bevolkingsgroei kennen in de Unie. Er is echter geen sprake van een krimp in de bevolking door het aantal migranten dat naar de EU kwam. Of er ook meer mensen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is niet bekend.

Bevolkingsgroei in Europa
Elk jaar verzamelt het Eurostat de cijfers rondom bevolkingsgroei in de EU. Dit jaar kwam daar dus uit dat de EU vorig jaar te maken had met een negatieve bevolkingsgroei. Toch waren er ook landen waar de bevolking wel toenam. Bijvoorbeeld in Luxemburg waar de bevolking het hardst steeg van alle Europese landen: met ruim 23 personen op de duizend inwoners. Ook in België is de bevolking gegroeid. Daar kwamen er op de duizend inwoners 7,2 personen bij. In Litouwen is de bevolkingsgroei het sterkst afgenomen. Hier daalde het aantal bewoners met 11,3 personen op de duizend inwoners. Die afname was ook te zien in de bevolkingscijfers van Letland en Kroatië.

Europese landen met de grootste bevolkingsaantallen
De landen met de grootste bevolkingsaantallen blijven Duitsland (82,2 miljoen inwoners), gevolgd door Frankrijk (66,7 miljoen inwoners) en het Verenigd Koninkrijk (65,3 miljoen inwoners). Samen met Italië zijn deze landen goed voor ruim 50 procent van de Europese inwoners.

Land met de sterkste natuurlijke groei
In Ierland zijn vorig jaar de meeste baby’s geboren: 14,2 geboortes op de duizend inwoners. Daarnaast was in dit land het aantal sterfgevallen het laagst met 6,4 sterfgevallen op de duizend inwoners. De Ieren kenden hierdoor de sterkste bevolkingsgroei op natuurlijke wijze. De andere landen waarvan de bevolking hard steeg, hebben de groei veelal te danken aan het aantal migranten.

Rate this post

Plaats een reactie