Home » Huis » Een leuke zwangerschapscursus; borstvoeding

Een leuke zwangerschapscursus; borstvoeding

De zwangerschap is een spannende tijd, maar na de bevalling gaat het pas echt beginnen. Je krijgt de verantwoordelijkheid over een klein mensje. Een baby is nog hulpbehoevend en afhankelijk van jullie als ouders. Daarom is het belangrijk dat jullie alles zo goed mogelijk uitzoeken tijdens de zwangerschap. Althans, alles is niet mogelijk, maar de belangrijkste dingen, zoals de manier waarop jullie baby straks melk krijgt, moeten worden geregeld. Wist je dat er cursussen voor het geven van borstvoeding bestaan? In dit artikel lees je hier meer over.

Borstvoeding of flesvoeding
Sommige vrouwen hebben de voorkeur voor het geven van borstvoeding en andere vrouwen geven liever flesvoeding aan hun baby. Naast voorkeur kan het ook afhangen van andere factoren. Soms is het bijvoorbeeld emotioneel niet haalbaar om borstvoeding te geven. Dit komt vaak voor bij vrouwen die een misbruikverleden hebben of die een eetstoornis hebben gehad. Het kan dan zijn dat je borstvoeding geven raar en vervelend vindt. Jouw baby is namelijk afhankelijk van jou en dat kan niet iedere vrouw aan. Daarnaast kan het zijn dat je last hebt van tepelkloven of ontstekingen aan je tepels. Dan werken lichamelijke problemen je tegen. Wat je ook kiest, doe waar jij je goed bij voelt. Borstvoeding is beter, maar er worden ook genoeg baby’s gezond groot door flesvoeding. Soms is het niet anders.

Goede redenen
Goede redenen om voor borstvoeding te kiezen zijn:

  • Het bevat (bijna) alle voedingsstoffen die jouw baby de eerste zes maanden nodig heeft, behalve vitamine D en K. Deze heeft je baby ook nodig en kun je makkelijk aanvullen door tabletjes.
  • Borstvoeding beschermt baby’s tegen allerlei ziekten. Door de afvalstoffen en andere werkzame stoffen bouwt je baby weerstand op. Vooral het colostrum, de melk die je de eerste dagen aanmaakt, bevat een grote hoeveelheid goede stoffen.
  • Borstvoeding verkleint de kans op overgewicht bij je kindje op latere leeftijd. Het werkt eigenlijk preventief.
  • Borstvoeding is kosteloos en je kunt het op elk moment geven. Komt het een keer niet uit dat je de borst geeft? Kolf dan van tevoren de juiste hoeveelheid van je borst af en stop het bijvoorbeeld in een afgesloten fles.

 

Cursus borstvoeding
Bereid jezelf goed voor als je borstvoeding wilt gaan geven. Dan weet je beter wat je kunt verwachten op het moment dat de baby geboren wordt. Je leert bijvoorbeeld hoe je de baby aan je borst legt, hoe je kunt zien of je baby genoeg drinkt en waar je op moet letten rondom het geven van borstvoeding. Tijdens een cursus borstvoeding leer je alle signalen kennen rondom voeding voor jouw baby. Je kunt met behulp van de dingen die je leert tijdens een cursus herkennen wanneer je kindje honger heeft of wanneer er iets anders aan de hand is.  Daarnaast krijg je ook nog handige en praktische tips mee die je kunt toepassen als je borstvoeding gaat geven. Zo ben jij super voorbereid op de komst van jullie baby.

Rate this post

Plaats een reactie