Home » bromfietsverzekering » Leidinggevende worden in de bouw

Leidinggevende worden in de bouw

Middenkaderfunctionaris aan het werk

Je hebt aspiraties om leidinggevende te worden in de bouw, maar je hebt nog niet het bevoegde opleidingsniveau om aan een middenkaderfunctionaris bouwopleiding niveau 4 te beginnen, wees niet getreurd, er zijn hiervoor een aantal mogelijkheden om toch deze opleiding te kunnen volgen en af te maken. Hiervoor heb je wel doorzettingsvermogen en een behoorlijke discipline voor nodig. Gelukkig leer je je hele leven nog en kan dit voor iedereen weggelegd zijn, als ze de wil hebben om door te zetten.

Er zijn een aantal toelatingsvoorwaarden voor om toegelaten te worden tot deze opleiding, maar er zijn ook omwegen die ook leiden tot de toelating voor deze opleiding, het voordeel is dan ook nog eens dat je ook een boel praktijkervaring hebt opgedaan. Enkele toelatingsvoorwaarden voor deze opleiding zijn:

  • Diploma kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma gemengde leerweg
  • Diploma theoretische leerweg
  • Overgangsbewijs 3-4 havo

Ook ben je toelaatbaar voor deze opleiding als je minstens een mbo niveau 3 opleiding hebt gevolgd en je diploma hebt gehaald. Met deze kleine omweg kom je er uiteindelijk ook wel plus je hebt ook veel praktijkervaring opgedaan, iets wat je mooi mee kunt nemen als je wilt gaan starten met de opleiding middenkaderfunctionaris opleiding niveau 4.

Wat wordt er van jou verwacht?

Dit is echt voor mensen die leiding willen geven, planmatig zijn en willen organiseren. En dan met name in de bouw. Je loopt rond op de bouwplaats en je bent bezig om mensen aan te sturen, te assisteren, coördineren en delegeren. Daarnaast ben je ook op kantoor te vinden waar je bezig bent met calculatiewerk. Alles moet precies en secuur gebeuren, zodat er geen fouten ontstaan op de bouwplaats, fouten zijn menselijk, maar deze moeten op tijd worden gedetecteerd. Daarbij is communicatie erg van belang, het gaat er niet alleen om dat de calculaties goed moeten worden gecommuniceerd, maar ook het coördineren, overzien en aansturen moet op een juiste manier worden gedaan. Je moet communicatief vaardig zijn, je hebt overzicht en je bent collegiaal ingesteld.

Werkzaamheden

Je verdeelt de werkzaamheden over de installateurs, onderaannemers en de ploegen en op de kleine projecten ben jij de uitvoerder. Jij bent degene die zorgt dat alles wordt aangestuurd, zodat alles op tijd af is, maar er moet ook worden gekeken dat alle veiligheidsvoorschriften worden nageleefd. Ook ben je ervoor verantwoordelijk dat alle nodige middelen op de bouwplaats aanwezig zijn. Dit zijn de werkzaamheden op de bouwplaats. Ook ben je werkzaam op kantoor. Dit houdt in dat je bouwvergaderingen bijwoont. Daarnaast ben je ook bezig met administratief werk, wat inhoudt dat je kosten gaat calculeren en je plant het personeel in. Je bent ook verantwoordelijk voor het aanvragen van offertes, de inkoop van materialen en diensten. Voor dit soort werkzaamheden sta je onder toezicht van de kaderfunctionarissen, waarmee je nauw samenwerkt.

Je bent ruim inzetbaar, in zowel de woningbouw, maar ook bij de bouw voor kantoren, ziekenhuizen en andere utiliteitsprojecten. Heb je meer affiniteit om te werken in de infrastructuur, dan is dat ook geen enkel probleem.

Doorstuderen

Het voordeel van deze opleiding is dat je al wat leidinggevende ervaring hebt opgedaan en als je verder wilt doorleren dan kun je doorstuderen aan een HBO instelling. Zo’n HBO opleiding duurt 4 jaar en daarbij ga je verder in op de techniek, bouwkunde en management van bouwkundige zaken. Je wordt als het ware een ingenieur daarvoor moet je ook goed zijn in het leidinggeven, communiceren, maar ook wat algemene vakken zoals wiskunde, mechanica en informatica. Dit is in hoofdlijnen uitgelegd wat er voor een deel wordt behandeld tijdens deze studie. Met deze studie worden wel je kansen op de banenmarkt een stuk vergroot en je verdient ook een stuk meer. Daarbij geldt, hard werken loont!

 

 

Rate this post

Plaats een reactie