Home » Huis » Laminaat zelf leggen of laten leggen?

Laminaat zelf leggen of laten leggen?

laminaatHet leggen van een nieuwe vloer wordt steeds makkelijker, maar is het beter om laminaat zelf te leggen of om het te laten leggen? Dat is een vraag die bij veel kopers naar boven komt tijdens het aanschaffen van een nieuwe vloer.

Welk soort laminaat

Om een antwoord op deze vraag te krijgen is het noodzakelijk om eerst te bepalen welk soort laminaat er aangeschaft moet worden voor de specifieke kamer die toe is aan een nieuwe vloer.

Hierbij moet er goed rondgekeken worden in de desbetreffende kamer, hoeveel hoekjes zijn er aanwezig, zijn er plinten en deuren die wellicht een probleem zouden kunnen veroorzaken. En verder moet er ook gekeken worden naar wat voor soort meubels er in de kamer (komen te) staan.

Tijdens de aanschaf van laminaat kan er o.a. gelet worden op de volgende factoren:

  • Laminaat dikte: De dikte is een belangrijke factor tijdens het kiezen van laminaat. Zo hebben veel winkels de keuze tussen 7mm en 8mm. Hoe dikker de vloer hoe langer het mee zal gaan. Wel is er een prijsverschil tussen de twee; toch wordt het aanbevolen om een dikkere variant laminaat te halen wanneer het geplaatst wordt in een ruimte waar vooral zwaardere meubels komen te staan. Kijk wel van te voren als deze dikte past onder alle deuren.
  • V-groef of geen V-groef: Het verschil tussen wel en geen V-groef is dat de uitstraling van het laminaat zeer divers is. Zo is een vloer die een V-groef heeft meer gescheiden en is het duidelijk zichtbaar dat de vloer bestaat uit losse planken. Als de vloer geen V-groef heeft lijkt de vloer meer een geheel; beide vloeren zijn over het algemeen makkelijk te onderhouden.Voor gezinnen waarbij er geen tijd is om eens per week te stofzuigen kan er wel vuil ontstaan tussen de V-groeven.

Nieuw Laminaat zelf leggen of laten leggen?

Nadat de keuze van welk type het wordt is gemaakt is het tijd om te bepalen als het laminaat zelf gelegd gaat worden of niet. Zo is het belangrijk dat de vloer goed gelegd wordt en beschermd wordt tegen ongelukjes met o.a. water of andere drinkwaren.

Ook moet het isolatiemateriaal goed gelegd worden, dit is vooral belangrijk als er andere mensen onder de desbetreffende kamer wonen. Het hebben van laminaat kan namelijk de nodige overlast veroorzaken als het niet goed gelegd wordt.

Verder is het handig als de vloer gelegd wordt door een echte ‘doe-het-zelf-er’. Langs de randen kan het namelijk wel wat vakwerk vereisen om de vloer netjes en strak erin te krijgen zonder dat de plinten rondom schade oplopen.

Op basis van deze informatie moet er ingeschat worden als het laminaat zelf gelegd kan worden, of als het beter is om de vloer te laten leggen.

Rate this post

Plaats een reactie