Home » Eten en Drinken » Kun je ledlampen dimmen?

Kun je ledlampen dimmen?

Heel veel mensen denken erover na, ledverlichting aanschaffen. Maar een vraag die tegelijkertijd iedereen zich ook afvraagt is of je ledlampen kunt dimmen. Het antwoord op deze vraag is ja. Maar zo simpel is het niet, er zit veel meer achter dit antwoord. Je vindt het hieronder.

 

Dimbaarheid

Het element in een ledlamp dat licht geeft is een led, dit is een afkorting voor Light Emitting Diode. Bij een ledlamp is het zo dat hoe meer stroom je er doorheen stuurt hoe meer licht deze geeft. Dit geldt dus omgekeerd hetzelfde. Hoe minder stroom je door de led stuurt hoe minder licht deze geeft. Of een ledlamp dimbaar is hangt geheel af van de elektronica die nodig is om de led aan te sturen. Als je gewoon een spanning van bijvoorbeeld 4 volt op de led zet dan zal de stroom zorgen dat deze zo warm wordt dat deze smelt. De stroom die door en naar de led stroomt moet dus altijd gecontroleerd worden. Dit om te voorkomen dat deze smelt.  Het is deze elektronica die bepaalt of de led dimbaar is.

Elektronica van een ledlamp

Bij een ledlamp kan de elektronica direct ingebouwd zijn of deze zit in een los kastje. Voor een ledlamp die als vervanging dient voor een gloeilamp of halogeenlamp moet de elektronica direct ingebouwd zijn in de lamp zelf. Deze kun je dus niet apart vervangen. De ledlamp wordt in de fabriek voorzien van elektronica die goed reageert op dimmers.

Stroomverbruik dimbare ledlamp

Meestal als een ledlamp half zoveel licht geeft verbruikt deze ook half zo veel stroom. Toch zijn er nog veel factoren die dit beïnvloeden. De elektronica voor de lamp neemt altijd zelf een bepaalde hoeveelheid stroom aan. Maar in grote lijnen is het de helft zoveel licht, de helft zoveel verbruik van stroom. Alleen bij zeer lage lichthoeveelheden is het aandeel van het stroomverbruik van de elektronica een licht verstorende factor in deze curve. Dit verhaal gaat niet op voor gloeilampen en halogeenlampen.  Dit komt door de eigenschappen van de gloeidraad.

Aanschaffen dimbare ledlamp

Als je een dimbare ledlamp wilt aanschaffen kun je het beste aan de verkoper vragen of deze dimbaar is mocht het je nog niet gelijk duidelijk zijn. Vaak als het niet staat aangegeven dat de lamp dimbaar is, is deze ook niet dimbaar. Wil je online ledlampen aanschaffen dan staat het meestal ook duidelijk aangegeven.

Rate this post

Plaats een reactie