Home » Mode » Het knopen van de stropdas

Het knopen van de stropdas

Elke gelegenheid vraagt om een andere stropdas. Niet iedereen vindt het knopen van een stropdas even makkelijk. Soms scheef, te lang of te kort.

 

Er zijn veel verschillende knopen, maar de Four-in-hand, ook wel de eenvoudige knoop genoemd, is wel de meeste bekende. Deze knoop is ook veruit de meest gebruikte omdat, deze toepasbaar is voor vrijwel elke stropdas en voor vrijwel alle overhemden. Hieronder volgt een korte instructie voor zowel de eenvoudige als de dubbele knoop.

 

Voorbereiding knopen stropdas

Voorafgaand aan het knopen van de stropdas zet je de boord van het overhemd omhoog en sluit je ook het bovenste knoopje van de boord. Plaats vervolgens de stropdas in de nek om de boord. Voor mannen met een gemiddelde lengte is het verstandig de lengte van de smalle slip ter hoogte van de broekriem te plaatsen. Langere mannen kunnen het beste de smalle slip boven de broekriem plaatsen. Voor korte mannen wordt aangeraden gebruik te maken van de dubbele knoop, deze past beter bij een kortere lengte.

 

Stap voor stap knopen

  1. Kruis de brede slip over de smalle slip;
  2. Haal de brede slip onder de smalle slip door;
  3. Haal vervolgens de brede slip over de smalle slip;
  4. Haal de brede slip omhoog onder de das door;
  5. Haal de brede slip door de ontstane lus;
  6. Houd de smalle slip vast en trek voorzichtig aan de brede slip om de lus vast te zetten. Stel hier en daar bij en trek omhoog tot het laatste knoopje van de boord.

 

Wanneer het knopen van de stropdas is gelukt, mag de smalle slip niet meer zichtbaar zijn. Het uiteinde van de brede slip dient ter hoogte van de broekriem te zijn, maar deze niet aan te raken.

 

Dubbele knoop

Naast de eenvoudige knoop is er de dubbele knoop. Deze twee knopen lijken erg veel op elkaar; er is alleen maar een tweede omwenteling voor nodig. Stap twee en drie worden dus nogmaals herhaald. De dubbele knoop is voller van vorm. Ook deze is toepasbaar voor vrijwel alle overhemden en vrijwel elke stropdas, behalve de zwaardere varianten.

Rate this post

Plaats een reactie