Home » Huis » Kamerplanten helpen tegen slechte luchtkwaliteit in gebouwen

Kamerplanten helpen tegen slechte luchtkwaliteit in gebouwen

Wetenschappers hebben ontdekt dat kamerplanten naast CO2 ook andere schadelijke stoffen opnemen uit de lucht. Dat kan een groene oplossing zijn voor vervuilende woningen en kantoorpanden die steeds vaker een bedreiging vormen voor onze gezondheid. Nog een goede reden om een professioneel beplantingsplan te laten maken door een tuinarchitect voor uw interieur.

Slechte luchtkwaliteit

 

Sick building syndrome is een van de ziektes die je kunt krijgen van vervuilde lucht in gebouwen. Als je vaak last hebt van vermoeidheid, misselijkheid en vaak duizelig bent kun je last hebben van het sick building syndrome. Vervuilde lucht ontstaat bijvoorbeeld door slechte ventilatie of doordat een gebouw naast een drukke snelweg staat, maar onderzoekers denken dat vluchtige organische stoffen (VOS genoemd) een oorzaak kunnen zijn. Een van die VOS stoffen is aceton (bekend van nagellakremover) wat vaak uit printers, verf en schoonmaakmiddelen komt.

Kamerplanten helpen tegen VOS stoffen

 

Een te hoge concentratie aceton kun je vaak ruiken, maar lage concentraties niet. Toch kun je van de stof ziek worden. De onderzoekers pleitten dan ook voor een goede bestrijding van de VOS stoffen. Vaak is de oplossing een goede ventilatie, maar een goed ventilatiesysteem kost al gauw honderden euro’s. De onderzoekers hebben nu een leukere en goedkopere manier gevonden: kamerplanten. Zij nemen namelijk behalve CO2 ook VOS stoffen op.

And the winner is…

 

De kamerplant die het meest geschikt is voor het zuiveren van VOS stoffen uit de lucht is de dracaena marginata. Dat is een plant met een tropisch uiterlijk door de oranje kruin. Maar liefst 94 procent van de schadelijke stof aceton was door de plant verdwenen na een tijd. Ook de overige stoffen nam de plant goed op: 80 procent van zes verschillende stoffen in 12 uur tijd.

Testen in nagelsalons

 

Om de planten in de praktijk te testen willen de onderzoekers een bepaalde tijd een nagelsalon in de gaten houden die de planten in de salon hebben staan. Hopelijk kunnen de onderzoekers dan aantonen dat het aantal VOS stoffen in de lucht zijn verlaagd door de kamerplanten.

Rate this post

Plaats een reactie