Home » Internet » Wat is Scandinavisch design?

Wat is Scandinavisch design?

Scandinavisch design in huis is hot. Het is niet meer weg te denken uit de huizen van tegenwoordig. Scandinavisch design zijn designmeubelen die zijn ontworpen door Scandinavische ontwerpers. Producten zijn simpel, functioneel, warm en puur. Er wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en tinten, gecombineerd met felle kleuren. Denk aan een houten tafel die met lichte olie wordt afgewerkt met hierop felblauwe kaarsjes. Scandinavisch design is zo hot omdat het betaalbaar, functioneel en hip is.

Het ontstaan ervan
Tijdens de oorlogen was er een tekort aan materialen, waardoor ontwerpers slimmer moesten gaan ontwerpen om toch een mooi product te maken. Zo mocht bijvoorbeeld metaal niet worden gebruikt. Daarom werden huizen al snel gemaakt van smalle en simpele materialen. In de omgeving in het Noorden is erg veel hout en dergelijke te vinden. Hier komen de vele natuurlijke materialen en kleuren vandaan. Het vroegere tekort aan materialen is de reden dat de designs zo simpel en ingetogen zijn. De reden dat Scandinavisch design vaak erg licht van kleur is, is dat er in het Noorden in bepaalde periodes van het jaar maar weinig licht is. Door een licht interieur te hebben, benut je het licht optimaal.

Betaalbaar design
Scandinavisch design kwam dus echt uit Scandinavië. Maar omdat het zoveel mensen aansprak, hebben ontwerpers over de hele wereld er inspiratie uitgehaald. Daarom hoeft Scandinavisch design tegenwoordig helemaal niet meer uit Scandinavië te komen. Dit is ook weer fijn, omdat het op deze manier betaalbaarder is geworden. Een andere reden dat het over het algemeen heel betaalbaar is, is dat de Scandinavische merken mensen die geen groot budget hebben toegang willen bieden tot de designwereld. Zo kunnen ook zij mooie spullen kopen. Scandinavisch design is niet alleen betaalbaar, het is ook erg duurzaam. Daarom is het kopen van een Scandinavisch designmeubel een erg goede investering.  

Voorbeeld Scandinavische inrichting

We schetsen een voorbeeld voor je van een Scandinavische woonkamer. Denk aan een woonkamer met een houten witte vloer, witte muren, een lichtbruine houten eettafel met hieromheen simpele designstoelen en een harig wit tapijtje. De bank is gemaakt van een pastelkleurige stof. Tegenover de houten materialen en neutrale kleuren staan de felgekleurde accessoires. Denk aan felblauw, mint of lichtroze. Met een scandinavisch interieur voel je je gelijk heel erg thuis omdat de natuurlijke materialen en kleuren heel erg dicht bij ons als mens staan.

Rate this post

Plaats een reactie