Home » Educatie en werk » Dit is de reden waarom je met een bril minder snel wordt herkend

Dit is de reden waarom je met een bril minder snel wordt herkend

Ken je dat gevoel dat je iemand die nooit een bril draagt niet herkent wanneer hij ineens een bril of indian zonnebril op heeft? Het is niet voor niets dat mensen die niet herkend willen worden de ogen bedekken. Gek eigenlijk, dat zo’n kleine verandering in het gezicht er al voor kan zorgen dat iemand er totaal anders uitziet. Hoe zit dat?

Herkennen

Onderzoekers van de Universiteit van York hebben onderzoek gedaan naar ons vermogen om iemand te herkennen, met en zonder bril. Voor het onderzoek moest een groep deelnemers foto’s bekijken van mensen die wel of geen bril op hadden en moesten ze aangeven wanneer ze dachten iemand voor de tweede keer te zien. Mensen die in de foto een bril op hadden, werden 6 procent minder vaak herkend dan mensen zonder bril.

Oerinstinct

Dat mensen met een bril op minder vaak herkend worden, heeft te maken met ons oerinstinct. Mensen zijn er goed in om gezichten te herkennen, omdat we dat vroeger veel moesten gebruiken om te overleven. In een kleine tijd moeten we namelijk inschatten of degene die voor ons staat een vriend of een vijand is en van dat talent maken we nog iedere dag gebruik. De een is beter in gezichten inschatten en onthouden dan de ander (denk maar aan douaneambtenaren en beveiligers), maar feit is wel dat de ogen en belangrijk deel uitmaken van die inschatting. Het dragen van een bril verandert het gezicht optisch en dat maakt dat we mensen met een bril minder snel herkend worden.

Mode of hulpmiddel?

Het dragen van een bril wordt tegenwoordig steeds meer beschouwd als trendvolgend en brillen worden steeds meer gedragen als modeaccessoires in de plaats van een hulpmiddel om beter te kunnen zien. Zelf ook eens een andere look proberen? Bekijk dan de brillencollectie van groothandel Euro Optics en vraag direct online offertes aan.

Rate this post

Plaats een reactie