Home » Mode » Is een houten horloge echt duurzaam?

Is een houten horloge echt duurzaam?

houten horlogeDe laatste tijd wordt er veel gesproken over ecofashion en de vraag is, is ecofashion wel zo duurzaam als we denken?

In 2014 was een van de opkomende trends in ecofashion de houten zonnebril. Dit jaar zien we een ander product van hout in de mode wereld, namelijk het houten horloge.

Maar laten we eens kijken hoe milieuvriendelijk deze producten eigenlijk zijn.

Gebruik van duurzame materialen

Doordat men hout gebruikt voor het maken van deze producten, ligt het duurzame karakter natuurlijk direct voor de hand. Maar hoe zit het met al onze bossen die hiervoor gekapt worden. We kennen natuurlijk allemaal de verhalen over de regenwouden die gekapt worden, is het dan wel raadzaam om een houten product te kopen?

Duurzaamheid en keurmerken

Een houten product is eigenlijk pas echt duurzaam wanneer bij de productie gebruik gemaakt wordt van hout dat op een eerlijke en verantwoorde manier gekapt is. Er bestaan verschillende organisaties die zicht inzetten voor duurzame bosbouw en middels een keurmerk aangeven of hout op een verantwoorde manier gekapt is. In Nederland is het FSC keurmerk waarschijnlijk het meeste bekende keurmerk.

Hergebruik

Er bestaan echter meer manieren om gebruik te maken van hout, zonder dat dit ten koste gaat van onze natuur en het milieu en zonder dat hiervoor volledige bossen en regenwouden gekapt moeten worden. Door hout te recyclen worden niet alleen de meest interessante houten producten gemaakt, maar worden onze waardevolle bossen ook nog eens gespaard.

Er bestaan diverse producenten die gerecycled hout gebruiken voor het vervaardigen van hun producten. Zo wordt bijvoorbeeld drijfhout gebruikt voor het maken van sieraden, worden van oude whiskey nieuwe zonnebrillen gemaakt en worden zelfs oude skateboards omgetoverd tot nieuwe producten van hout.

Tot slot kunnen we concluderen dat een horloge van hout of een zonnebril van hout zeker duurzaam kunnen zijn, mits het hout dat hiervoor gebruikt is op een verantwoorde manier gekapt of gerecycled is.

Rate this post

Plaats een reactie