Home » Media » Invloed op mobiel internet

Invloed op mobiel internet

Uit recent onderzoek is gebleken dat 4 op de 5 Nederlanders een smartphone bezit. Deze maken allemaal gebruik van mobiel internet. Je kunt je dus voorstellen dat hier een flink netwerk voor aangelegd moet worden. Nu is dit in Nederland relatief goed geregeld maar toch vinden er nog steeds storingen plaats of worden de verwachte internet snelheden niet waargemaakt. Dit komt doordat er van alles invloed heeft op de mobiele internet verbinding.

Snelheid bepalende factoren

Er zijn diverse factoren die direct en indirect invloed hebben op de snelheid van je mobiele internet. Zo heb je verschillende soorten netwerken. Je hebt GPRS(2G), HSPA(3G) en 4G. 4G is op dit moment de hoogste snelheid die te halen is op mobiel internet. Echter beschikt nog niet iedere provider over een 4G netwerk of een abonnement wat 4G aanbied. Vaak moet je daar extra voor betalen.

Ook de hardware heeft invloed op de netwerk snelheid. Wat oudere smartphones kunnen bijvoorbeeld 4G niet aan puur omdat de hardware hier niet op afgestemd is. Je smartphone kan als het waren niet praten met het 4G netwerk. 4G is echter wel een flinke stap vooruit. Met 4G haal je namelijk snelheden tot maximaal 50Mbps terwijl 3G bij 14 Mbps ophoud.

De locatie heeft ook directe invloed op je bereik en internet snelheid. Ga maar eens in Groningen in de middle of nowhere staan. Grote kans dat je niet eens een signaal ontvangt. Dit komt doordat er simpelweg geen zendmasten in de buurt staan. Ditzelfde geld voor wanneer je in gebouwen staat. Sommige gebouwen zijn op een dusdanige manier gebouwd dat mobiele netwerk signalen hier niet door kunnen komen. Dit komt met name voor bij gebouwen die een flinke metalen kooiconstructie hebben.

Ben je onderweg met de trein? Dan kan je internet snelheid ook flink inzakken. Dit komt omdat je verschillende keren  van zendmasten verwisseld terwijl je je verplaatst. Meestal heb je nog wel verbinding maar zullen bijvoorbeeld filmpjes minder snel of helemaal niet laden.

Stel je bent op een festival met 100.000 bezoekers, dan kan het voorkomen dat je weinig of zelfs geen bereik hebt. Dit komt puur door het grote aantal verbruikers in dat gebied. Meestal worden berichten dan met vertraging verzonden of helemaal niet. In het ergste geval kun je geen verbinding met het netwerk maken.

Type abonnement

De snelheid van je mobiele internet is tevens afhankelijk van wat je provider aanbiedt en het het type abonnement dat je afneemt. Onbeperkt mobiel internet bij Robin mobile kent bijvoorbeeld diverse abonnementsvormen. Het meest gekozen abonnement kost bijvoorbeeld €29,95 per maand waarbij je een maximale datasnelheid van 800 Kbps kunt halen. Terwijl een abonnement voor €49,95 er voor zorgt dat je 4G kunt gebruiken met 15 Mbps. Let hierbij wel op dat je een smartphone hebt die 4G aankan. Het zou sonde zijn om hier geen gebruik van te maken terwijl je er wel voor betaald.

Rate this post

Plaats een reactie