Home » Huis » Informatie voor de aanschaf van een terrasoverkapping

Informatie voor de aanschaf van een terrasoverkapping

Terrasoverkapping-van-glasZoals je inmiddels hebt gemerkt zit de zomer en daarmee het mooie weer er voor dit jaar wel weer op. Voor veel Nederlanders heeft de zomer echter veel te kort geduurd en daarom worden er rond deze periode van het jaar door veel mensen besloten om een terrasoverkapping te kopen. Met een overkapping kun je namelijk, ondanks dat de temperatuur begint te dalen, toch nog maandenlang van het buitenweer genieten! Wat veel mensen echter niet weten, is dat er nogal wat bij komt kijken wanneer je ervoor kiest om een overkapping te gaan kopen. Er zijn namelijk behoorlijk veel aspecten die maken dat je juist plezier of irritaties gaat krijgen van je aankoop. Daarom hebben we dit informatieve artikel geschreven waarin we je zo goed mogelijk proberen te informeren over belangrijke aspecten waarmee je rekening kunt houden als je overweegt om een terrasoverkapping te gaan kopen.

Ga de gemeenteregels na

Voordat je je überhaupt gaat verdiepen in wat voor soort terrasoverkapping je zou willen en wat daarvan de afmetingen zouden moeten zijn, is het heel belangrijk om de geldende gemeenteregels in jouw woonplaats na te gaan.

In deze regels zijn namelijk ook reglementen opgenomen voor het aanbouwen aan woningen in jouw gemeente. Omdat een terrasoverkapping in de meeste gevallen tegen woningen wordt aan gebouwd, wordt het vaak gezien als een aanbouw aan de woning en daardoor zijn er dus allerlei regels van toepassing waaraan je je dient te houden.

Doe je dit niet, dan kan achteraf het gevolg zijn dat je je aankoop en daarmee je hele constructie dient af te breken. Dat zou heel maar zijn! Neem daarom goed de tijd om na te gaan waaraan je je dient te houden indien je een overkapping tegen je woning aan wilt bouwen.

De sterkte van de ondergrond

Bedenk dat de constructie van terrasoverkappingen behoorlijk zwaar kan zijn en daardoor een sterke ondergrond nodig heeft. Wanneer deze sterke ondergrond ontbreekt, dan loop je het risico dat de staanders van de constructie in de loop der tijd kunnen gaan verzakken. Ga dus na of de plek waarop je de constructie wilt bouwen geschikt is om het gewicht van overkappingen te kunnen dragen. Wanneer dat niet het geval is, dan zijn er ook allerlei andere oplossingen mogelijk waardoor je alsnog op zwakke grond kunt bouwen. Doe hiervoor navraag bij een specialist.

Soorten terrasoverkappingen

Terrasoverkappingen zijn er in allerlei soorten en maten. Een van de belangrijkste verschillen tussen de vele modellen is het gebruik van materiaal. Zo heb je constructies die van hout zijn gemaakt en heb je constructies die uit aluminium bestaan.

Naast het frame is ook het gebruikte materiaal voor de wanden van belang. Zo kun je ervoor kiezen om kunststof wanden te laten plaatsen of kun je ervoor kiezen om de terrasoverkapping van glas te voorzien.

Beide soorten wanden hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Kunststofwanden bieden meer privacy, maar daarentegen ontnemen ze je ook een groot gedeelte van het zicht over je tuin. Glazen overkappingen zorgen ervoor dat iedereen je kan zien zitten, maar daartegenover staat dat je volop van alle mooie bloemen en struiken in je tuin kunt genieten. Wanneer je voor glazen wanden kiest, is het echter wel van belang dat je voldoende maatregelen treft om de zon te weren. Doe je dit niet, dan zal het onder de constructie al snel erg warm worden. Het is daarom raadzaam om bijvoorbeeld interne zonwering onder het glas aan te brengen.

De afmetingen

Wanneer je eenmaal uitgezocht welke regels er in jouw gemeente gelden voor wat betreft de bouw van terrasoverkappingen, is het van belang om na te gaan welke afmetingen de constructie moet hebben. Daarbij is het handig om te bedenken met hoeveel mensen je onder de constructie zou willen kunnen zitten. Vergeet ook niet dat je waarschijnlijk allerlei meubels onder de overkapping wilt plaatsen en dat daar dus ook de nodige ruimte en ook loopruimte voor dient te worden gereserveerd.

Hoewel je met de tips uit dit artikel nog niet alle belangrijke zaken weet waar op je moet letten als je een terrasoverkapping gaat aanschaffen, denken wij dat je zo al aardig uit de voeten kunt. Echter, wij zullen altijd aanraden om een specialistisch bedrijf te benaderen, zodat die je kan voorzien van goed advies en daarmee van een zo groot mogelijke kans dat je zeer tevreden zult zijn met jouw terrasoverkapping!

Rate this post

Plaats een reactie