Home » Huis » Informatie roodvonk

Informatie roodvonk

Je hebt vast wel eens van roodvonk gehoord. Het is een nare kinderziekte die ook nog eens best veel voorkomt. Het wordt veroorzaakt door de streptokok bacterie. Deze bacterie veroorzaakt ook kinderziektes als krentenbaard. De bacterie treedt het lichaam binnen via druppeltjes in de lucht. Denk bijvoorbeeld aan druppeltjes die in de lucht zijn gekomen door middel van hoesten. Het kan vervolgens wel even duren voordat je last krijgt van de eerste symptomen van roodvonk. De eerstes symptomen treden op na zo’n 5 dagen.

Symptomen

Het eerste symptoom is dat je een verminderde eetlust krijgt. Natuurlijk hoeft dit eerste symptoom niet te betekenen dat je roodvonk hebt, maar de kans is aanwezig.

Een tweede symptoom is keelpijn. Dit gaat regelmatig samen met koorts die wel op kan lopen tot zo’n 40 graden. Ook ontstaan er pijnlijke klieren in de hals.

Behandelen

Roodvonk is goed te behandelen. Zorg er allereerst voor dat jij of het slachtoffer genoeg drinken krijgt. Water is erg belangrijk tijdens deze periode. Ook moet het slachtoffer voldoende rust krijgen. Ga geen actieve dingen doen en rust goed uit. Ook kun je een antibioticakuur aanvragen bij de huisarts. Dit is vaak niet nodig want de roodvonk geneest vaak best snel.

Voorkomen

Was regelmatig jouw en je kinderen hun handen om besmetting te voorkomen. Deel tevens geen gebruiksvoorwerpen met andere mensen. Ook dit is een ideale manier voor de streptokok bacterie om te verspreiden. Roodvonk is niet gevaarlijk.

 

Bestaat het ook bij volwassenen? Niet vaak! Vaak wordt het verward met acne. Hier kun je bijvoorbeeld tretinoïne creme voor gebruiken.

Rate this post

Plaats een reactie