Home » Huis » Houten kozijnen voor een klassiek uiterlijk

Houten kozijnen voor een klassiek uiterlijk

Het kiezen van geschikt materiaal voor uw nieuwe kozijnen kan een heuse zoektocht worden. Elk materiaal heeft immers zijn eigen uitstraling en voor- en nadelen. Voor een klassieke uitstraling is er echter maar één optie: houten kozijnen.

Soorten

De twee meest gebruikte materialen zijn hardhout en naaldhout. Hardhout is duurzaam en heeft geen schilderbeurt nodig. Het heeft een roodbruine kleur en is erg sterk. De bekendste soorten hardhout zijn afzelia, meranti en merbau. Naaldhout is vaak zachter dan hardhout en heeft daarom meer onderhoud nodig. Dit materiaal moet af en toe geverfd of gelakt worden. Veel gebruikte soorten naaldhout zijn lariks, sapupira, vuren en grenen.

Voordelen houten kozijnen

Houten kozijnen geven de woning een klassieke en authentieke uitstraling waar geen enkel ander materiaal tegenop kan. Met name hardhout geeft een gevoel van luxe in uw woning. Daarnaast kunt u het hout in elke gewenste kleur schilderen, zodat het nog beter bij uw interieur past. Hout is van nature isolerend, waardoor er geen extra isolatie nodig is, wat bij bijvoorbeeld aluminium wel het geval is. Als de houten kozijnen beschadigd raken is het gemakkelijk om dit weer te repareren. Ten slotte bent u met hout vrij om er van alles aan te bevestigen, zoals gordijntjes.

Duurzaam

Als u duurzaamheid hoog in het vaandel heeft kunt u letten op het FSC keurmerk. Het FSC zet zich namelijk in voor behoud van bossen. Daarnaast kunt u letten op het KOMO keurmerk of het Keurhout-logo voor duurzaamheid en kwaliteit.

Zorg er wel voor dat u uw houten kozijnen goed onderhoudt. Hout kan namelijk slijten door de weersinvloeden. Temperatuurverschillen kan het hout doen krimpen of uitzetten. Daarnaast moet u het hout lakken, beitsen of verven voor bescherming. De verflaag zelf moet ook bijgehouden worden, zodat er geen vocht bij het hout komt.

Rate this post

Plaats een reactie