Home » Financieel » Wat houdt een faillissementsveiling in?

Wat houdt een faillissementsveiling in?

Een faillissement is een gerechtelijk beslag op het vermogen. Het vindt plaats als een bedrijf of persoon de schulden al een langere tijd niet meer kan betalen. De eigenaar is op dat moment al door een heel proces gegaan om te proberen de schulden op te lossen of te verminderen, bijvoorbeeld met gerechtelijke deurwaarders. Als dit niet tot een oplossing is gekomen en het faillissement is uitgesproken, verliest de eigenaar zeggenschap over het vermogen. Er wordt een curator benoemd die zorgt dat alle bezittingen zullen worden verkocht op een faillissementsveiling om de schuldeisers af te kunnen betalen en het faillissement af te handelen.

 

Garantie op producten

Om een faillissement af te handelen, wordt er vaak een faillissementsveiling georganiseerd. De producten uit de failliete boedel worden online of op locatie geveild. De producten die geveild worden, hebben geen garantie meer. Garantie is namelijk het recht hebben op een deugdelijk product. Deze garantie is geldig tussen bijvoorbeeld winkel en klant. De veiling dient als tussenpersoon en daarom is er geen sprake van garantie op de gekochte tweedehands producten.

 

Prijzen bij faillissementsveiling

Juist omdat er geen garantie meer zit op producten uit de faillissementsveiling, zijn de prijzen vaak erg laag. Daarnaast is het belangrijk dat het snel wordt verkocht, zodat de restschuld sneller wordt afbetaald. De hoogste bieder krijgt daarom vaak direct te horen of het bod is geaccepteerd. Hoe lang een faillissement duurt is afhankelijk van vele factoren. Bij bijvoorbeeld een groter bedrijf zal het waarschijnlijk langer duren dan bij een kleiner bedrijf, omdat er meer moet worden geregeld. De curator wil als het kan niet te veel tijd besteden aan de faillissementsveiling en het snel afhandelen. Dat is vaak in het voordeel van de failliete eigenaar, zodat schulden niet verder oplopen.

 

Kijkdag

Voor een faillissementsveiling worden vaak kijkdagen georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen op een kijkdag alle aangeboden producten bekijken. De producten kunnen dan vaak worden aangeraakt en geïnspecteerd of het compleet wordt geleverd. Grotere machinevoorwerpen zoals auto’s kunnen ook in werking worden bekeken. Er mag niet in gereden worden, maar de motor kan vaak wel gestart worden.

Rate this post

Plaats een reactie