Home » Gezondheid » Hoe zorg je voor een optimale cashflow?

Hoe zorg je voor een optimale cashflow?

Elk bedrijf is natuurlijk anders. Maar wat elk bedrijf gemeen heeft, is het belang van een optimale cashflow. Het is belangrijk dat er voldoende werkkapitaal is en dat er voldoende geld ter beschikking is om op korte termijn alle uitgaven te bekostigen. En als het even meezit, wil je het liefst ook nog investeringen kunnen doen. Maar, dan moeten wel alle debiteuren betalen en de verkoop meezitten. Het is belangrijk dat je je cashflow volledig optimaliseert. Maar hoe doe je dat precies? Een aantal tips om je cashflow te optimaliseren.

Begin met automatiseren

Als een klant veel stappen moet ondernemen om een openstaande factuur te betalen, wordt de drempel steeds groter om dit ook daadwerkelijk te doen. Door systemen te automatiseren, haal je deze drempel weg. Debiteuren kunnen gemakkelijk digitaal betalen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je gehele credit management proces uit handen te geven en te laten automatiseren. Zo heb je er zelf weinig omkijken meer aan en zullen je debiteuren sneller gaan betalen.

Gericht klanten aanspreken

Automatisering is zeker goed, maar het moet wel persoonlijk blijven. Een klant persoonlijk aanspreken op bijvoorbeeld een betalingsachterstand kan wel degelijk meer helpen dan een automatische herinnering. Als je een internationaal bedrijf hebt, zorg er dan voor dat er mails en andere communicatiemiddelen klaar staan in verschillende talen. Dat is erg belangrijk!

Richt betaalregelingen in

Wil een debiteur echt niet betalen? Of kan deze niet betalen? Als dit het geval is, heeft dit natuurlijk direct invloed op je cashflow. En dat is geen positieve invloed! Spreek je een betaalregeling af met een debiteur, dan is het wel belangrijk dat deze regeling goed vastgelegd wordt, zodat daar altijd nog op teruggevallen kan worden. Wordt de betalingsherinnering dan niet nagekomen, dan dient de klant te worden herinnerd. Dit kan gedaan worden door het goed vastleggen van een  betalingsherinnering

Een koppeling maken met een incassobureau

Wil een debiteur na het stellen van een betalingsregeling nog steeds niet betalen? Dan is het zeker verstandig om een koppeling te maken met een incassobureau. Het is slim om te kiezen voor een credit management systeem dat een automatische koppeling heeft met een incassobureau. Dat scheelt je veel werk!

Al met al moet je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je debiteuren op tijd betalen. Dat is het belangrijkste aspect van een optimale cashflow. Toch zijn er nog veel meer aspecten waarmee jij je cashflow kunt optimaliseren. Heb je hier niet veel verstand van? Dan is het slim om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen, die je daarbij kan helpen. Dan kan jij je blijven focussen op je core business.

Rate this post

Plaats een reactie