Home » Elektronica » Hoe om te gaan met piektijden?

Hoe om te gaan met piektijden?

Piektijden. Veel mensen hebben er mee te maken. Het ene moment heb je alle tijd van de wereld, terwijl je een week later te weinig uren hebt op een dag. Deze tijden zijn niet altijd te voorzien maar in veel gevallen wel. Aan jou is het de taak om er voor te zorgen dat je niet te veel hooi op je vork neemt. In het bedrijfsleven is dit precies hetzelfde. Wanneer je winterjassen maakt zal je net voor de winter meer verkopen dan in de zomer. Hier moet je rekening mee houden in je planning.

Hoe te plannen?

Wanneer je al een aantal jaar een bedrijf hebt, weet je na verloop van tijd wel wanneer de piektijden zijn. Je zou dus van te voren de productie al omhoog kunnen gooien om dit op te vangen. Echter kan dit ook een risico zijn. Stel dat de afname van producten toch tegen valt? Dan zit je met een voorraad waar je wellicht niet van af kunt komen. Nu hoeft voorraad niet erg te zijn, maar je kunt je machines niet een week stil zetten vanwege afschrijving en personeelsuren. Je moet dus de juiste balans zien te vinden tussen hogere productie snelheid en voor-productie. Net voor een piekmaand kun je bijvoorbeeld 12,5% meer produceren terwijl je weet dat er eigenlijk 20 of 25% nodig is. Mochten de verkoopcijfers toch onverwachts tegenvallen dan heb je een minder kleine voorraad dan bij 25% extra productie. Het nadeel hiervan is dat je langere tijd meer zal moeten fabriceren, maar ten opzichte van verhoogde productie tijdens de piekmaand ben je een stuk beter af.

Hogere kosten

In piektijden gaat de productie omhoog. Medewerkers moeten meer uren maken en vaak worden er tijdelijke uitzendkrachten ingehuurd. Daarnaast draaien de machines ook meer uren waardoor er meer onderhoud gepleegd moet worden. Onderdelen slijten namelijk sneller wanneer machines langdurig op hoge capaciteit draaien, de kans op storingen wordt hierbij tevens hoger. Kortom de kosten gaan omhoog. Met energiekosten zou je al rekening kunnen houden tijdens het aan gaan van een contract met een zakelijke energie maatschappij. Bij Gazprom Energy wordt rekening gehouden met piektijden/rust momenten en de eisen en wensen bij het maken van een passende offerte. Doordat zij een passend advies maken, krijg je vaak een beter aanbod dan andere maatschappijen die een gestandaardiseerd aanbod bieden. Meer informatie vind je op www.gazprom-energy.nl.

power-972191_640

Rate this post

Plaats een reactie