Home » Huishoudelijk » Hoe leer je schilderen met acrylverf?

Hoe leer je schilderen met acrylverf?

Een goede vraag, want er zijn meerdere manieren waarmee je het schilderen kunt leren. Natuurlijk heeft elke manier zo zijn voor- en nadelen, waardoor het verstandig is om te gaan vergelijken. Daarnaast is het belangrijk om het een en ander te weten over het schilderen met acrylverf. Zo heeft acrylverf een zeer korte droogtijd. Dit betekent dat je binnen een korte tijd meerdere lagen verf over elkaar kunt aanbrengen. Echter heeft deze droogtijd ook nadelen. De verf op je penselen bijvoorbeeld zal ook snel opdrogen. Dit heeft als gevolg dat de kwasten van je penselen zullen beschadigen. Het is daarom verstandig om tijdens het schilderen de penselen in water te zetten wanneer je ze niet gebruikt. Maar nu eerst meer over het leren schilderen met acrylverf.

Basistechnieken acrylverf schilderen

Voordat je een eenvoudig schilderij kunt schilderen zal je eerst de basistechnieken moeten kennen. Hieronder zullen we in een aantal stappen beschrijven hoe je het beste kunt beginnen met schilderen:

  1. Schildersmaterialen verzamelen: om te kunnen beginnen met schilderen heb je natuurlijk een aantal materialen nodig. Denk hierbij aan acrylverf, penselen, palet, paletmes, schildersezel etc. Ben je een beginnende schilder? Dan is het niet meteen noodzakelijk om dure materialen te kopen. Experimenteer bijvoorbeeld gewoon eens met de acrylverf van de Action en kijk of je het schilderen wel echt leuk vindt.
  2. Compositie opzetten: met behulp van een schilderspotlood of houtskool kun je de schets oftewel compositie maken op het doek. Dit zijn eigenlijk de grote lijnen van hetgeen wat je wilt gaan schilderen.
  3. Meest voorkomende kleuren: bij deze stap bepaal je de meest voorkomende kleuren voor het schilderij. Met behulp van deze kleuren ga je het schilderij invullen. Hiermee creëer je als het ware de achtergrond van het schilderij, het eerste niveau.
  4. Details aanbrengen: wanneer je het schilderij bijna volledig hebt ingevuld is het tijd om de details te gaan schilderen. Maak hiervoor gebruik van een penseel met een dunne kwast.
  5. Handtekening zetten: tevreden met het resultaat? Dan is het tijd om je handtekening rechtsonder in het schilderij te zetten.
5/5 - (1 stemmen)

Plaats een reactie