Home » Huis » Hoe kies je de beste zorgverzekering?

Hoe kies je de beste zorgverzekering?

Het kiezen van een zorgverzekering

De basisverzekering wordt in Nederland ook wel de zorgverzekering genoemd. Het is een verplichte verzekering waarbij alle inwoners van Nederland zijn aangesloten. Het is deze verzekering die ervoor zorg draagt dat, voor de noodzakelijke zorg op genezing, de zorg dekt. Iedere verzekeringsmaatschappij zal je bij een aanmelding hiervoor aan moeten nemen. Alle inwoners van Nederland zullen zich in Nederland moeten verzekeren waarbij de verzekeraars de verplichting hebben om je bij inschrijving aan te nemen. De overheid bepaald de inhoud van de basisverzekering. Het is vanaf 2008 dat voor ouderen een eigen risico in het leven is geroepen die jaarlijks wordt verhoogd.

Geschiedenis
Het zorgsysteem is behoorlijk aangepast in 2006. Toen verdween het ziekenfonds en de particuliere verzekering. Ook de speciale verzekering, die er toen nog was, voor ambtenaren verdween. Er werd vanaf dat moment de marktwerking ingevoerd. De verzekeraars zouden tegen elkaar moeten gaan concurreren om klanten binnen te halen. Of dat nu zo geweldig is geweest is nog steeds de vraag. De zorgverleners doen via een proces van inkoop om zodoende gecontracteerd te worden door de zorgverzekeraars.

Aanvullende verzekering
Wanneer je dus de zorgverzekering wilt afsluiten is dat bij iedere maatschappij mogelijk. Zij zullen u niet weigeren. Wanneer je echter een zorgverzekering afsluit is het verstandig om met een aantal belangrijke zaken rekening te houden. Je moet tegenwoordig weten dat, als je naar een ziekenhuis moet, dat je vooraf weet dat zij de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar sturen. Het moet niet zo zijn dat je eerst de rekening zelf moet betalen en daarna de rekening kan indienen. Ongeveer 95% van de zorgkosten worden gedekt door de basisverzekering. Toch zijn er een aantal mensen die graag deze basisverzekering willen uitbreiden. Dat kan via de aanvullende verzekering. Je kan daarbij denken aan de tandartsverzekering, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en dergelijke. Voor een aanvullende verzekering kan je worden geweigerd. Ook wordt er vaak gevraagd of je een medische selectie wilt ondergaan. Dat is vooral het geval bij een tandartsverzekering. Kijk alle maatschappijen goed na en vergelijk ze onderling zeer aandachtig. De premie kan onderling best wel wat verschillen.

Een andere maatschappij
Indien je een goede verzekering hebt is het overstappen niet altijd verstandig. Vaak kan men aan het einde van het jaar overstappen naar een andere maatschappij. Je moet een goede reden hebben om over te stappen van zorgverzekeraar. De premie die je betaald kan van invloed zijn om over te stappen. Zit je echter goed, blijf dan zitten waar je zit. Het is echter wel slim om voor 2017 te kijken wat voor zorgverzekering je wilt kiezen.

Rate this post

Plaats een reactie