Home » Gezondheid » Hoe kan ik mijn achterstallige loon terugvorderen?

Hoe kan ik mijn achterstallige loon terugvorderen?

Als werknemer is er niets zo vervelend als het niet op tijd krijgen van je loon. Vooral op momenten dat je een vakantie gaat boeken of een andere grote investering wilt gaan doen. In dit artikel wordt meer verteld over het terugvorderen van achterstallig loon.

Wanneer is er sprake van achterstallig loon?

De precieze definitie van achterstallig loon is dat loon niet is uitbetaald op de uiterste dag dat het betaald had moeten zijn. Als we kijken naar de wet moet de werkgever het loon betalen zoals in de arbeidsovereenkomst is aangegeven. Dit is normaal gesproken rond de 25e van de maand. Wanneer dit geld niet betaald is aan het begin van de volgende maand wordt dit aangemerkt als achterstallig loon.

Redenen voor achterstallig loon

Een werkgever kan meer dan één reden hebben om het loon niet op tijd te betalen. Dit kan gaan om een conflict met de werknemer waardoor de werkgever niet wil betalen aan de werknemer. Dit kan ook gaan om betalingsonmacht waardoor de werkgever geen mogelijkheid heeft om het geld te betalen omdat hij gewoonweg geen geld heeft. Er zijn ook onschuldige redenen, deze zijn vaak snel opgelost. Wanneer het om een van de eerste twee reden gaat dan is het verstandig om een advocaat in te schakelen.

De vordering van het achterstallig loon

Elke situatie vraagt om een andere aanpak. Dit is vaak afhankelijk van hoe jijzelf als werknemer erin staat en tevens ook hoe jouw werkgever erin staat. Daarnaast is natuurlijk ook de reden van belang waarom er sprake is van achterstallig loon. De advocaat komt vervolgens met een persoonlijk plan van aanpak. Wanneer er sprake is van loonvordering is het belangrijk om te weten dat deze verjaart na vijf jaar, vanaf het moment dat er dus loon verschuldigd is. Elke maand dat het loon niet wordt voldaan, gaat er een nieuwe verjaringstermijn in.

Faillissement aanvragen

Wanneer de werkgever niet meer in staat is om het loon te betalen en ook in de toekomst niet meer zal zijn, kan er worden gekeken om een faillissement van de werkgever aan te vragen. Dit kan voor de werknemer een oplossing zijn omdat het UWV namelijk voor 13 weken achterstallig salaris betaald.

Rate this post

Plaats een reactie