Home » Educatie en werk » Hoe gaat een scheidingsbemiddelaar te werk?

Hoe gaat een scheidingsbemiddelaar te werk?

Wanneer u en uw partner hebben besloten te gaan scheiden, komt er een vervelend emotioneel proces aan. Voor het regelen van de echtscheiding is het dan ook verstandig om een scheidingsbemiddelaar in te schakelen. In dit artikel wordt meer verteld over hoe een scheidingsbemiddelaar te werk gaat.

De eerste stap

De eerste stap die een scheidingsbemiddelaar neemt is meerdere gesprekken voeren. Hierin wordt onder andere de beweegredenen en de gevolgen van de echtscheiding besproken. Op het moment dat u en uw partner kinderen hebben die minderjarig zijn, dan wordt er tevens een ouderschapsplan opgesteld. Daarnaast stelt de echtscheidingsbemiddelaar een echtscheidingsconvenant op. Dit is een schriftelijke overeenstemming tussen beide partijen. Hierin zijn de verschillende regelingen vermeld waarover jullie het eens zijn geworden.

De tweede stap

De tweede stap van een scheidingsbemiddelaar is het indienen van een gemeenschappelijk verzoekschrift bij de rechtbank. Vervolgens wordt de echtscheiding uitgesproken door de rechter.

Hoe lang duurt een echtscheiding?

Een echtscheiding neemt normaal gesproken zes tot twaalf weken in beslag. Dit is tevens afhankelijk van jullie als partners. De samenwerking tussen beide partijen kan een grote invloed hebben. Op het moment dat beide partijen bereid zijn snel tot een oplossing te komen dan zal de echtscheiding ook minder tijd in beslag gaan nemen. Een scheidingsbemiddelaar in de arm nemen heeft uiteraard een positief effect op de totale tijd dat het proces in beslag zal nemen. Wanneer beide partijen een eigen advocaat ingeschakeld hebben voor de scheiding dan kan dit ervoor zorgen dat het proces langer duurt.

Hoe kan het proces dan versneld worden?

De belangrijkste taak van een scheidingsbemiddelaar is het vinden van een duurzame oplossing voor beide partijen. De scheidingsbemiddelaar laat beide partijen met elkaar in gesprek komen. Dit kan het proces versnellen. Tevens is ook gebleken dat de scheiding emotioneel ook beter verwerkt kan worden wanneer deze sneller verloopt. Wanneer het echtscheidingsproces langer duurt, wordt tevens de emotionele verwerking ervan langer uitgesteld.

Is sneller scheiden mogelijk?

Er is ook een optie om sneller te scheiden. Wanneer u dit wilt moet er wel aangetoond kunnen worden dat u meer haast heeft dan een ander in dezelfde situatie. Wanneer dit het geval is, dan is het zelfs mogelijk om binnen twee weken gescheiden te zijn.

Rate this post

Plaats een reactie