Home » Internet » Hoe bouw je een duurzaam huis?

Hoe bouw je een duurzaam huis?

Duurzaamheid is tegenwoordig niet meer weg te denken. Zeker bij het bouwen van een huis kun je verschillende toepassingen uitvoeringen waardoor je huis duurzaam is en je op de lange termijn veel kosten kunt besparen. Misschien heb je zelf een bouwopleiding gedaan en weet je veel over de mogelijkheden. Of juist niet, en wil je je graag meer verdiepen. Om je vast iets meer duidelijkheid te geven, wat meer informatie over duurzaamheid en het (ver)bouwen van je droomhuis.

Wat is een duurzaam huis?

Wat is dat eigenlijk, een duurzaam huis. De letterlijke definitie is: Een huis gebouwd met de focus op energiebesparing, een gezond binnenmilieu, aanpasbaarheid van veranderende woonwensen, veiligheid en vermindering van de milieubelasting. Je zorgt er dus voor dat je huis zo is ingericht dat het (enigszins) zelfvoorzienend is in bijvoorbeeld gas, water en licht. Vaak zijn de aanschafkosten van deze technieken hoog, maar verdient het zich op lange termijn terug. Nieuwsgierig welke technieken je toe kunt passen? Bouwopleiding Zuid West weet alles over het bouwen van huizen en bouwopleidingen. Aan de hand van concrete voorbeelden, leggen ze uit welke toepassingen jouw huis een duurzaam huis maken.

Zonnepanelen

Het meest bekende voorbeeld zijn de zonnepanelen. Het is vaak een flinke investering, maar je merkt direct verschil op je energierekening. Gemiddeld heeft een gezin van 4 personen, 22 zonnepanelen nodig om honderd procent zelfvoorzienend te zijn. De kosten voor de aanschaf van deze zonnepanelen zijn voor ditzelfde gezin ongeveer €10.0000. Dit houdt in dat de investering na 10 jaar is terugverdiend. Na deze 10 jaar is het dus nog voordeliger.

Isolatie

Een andere, maar zeker niet minder bekende manier, is het goed isoleren van je woning. Door warmte in de winter en koelte in de zomer goed binnen te houden bespaar je kosten. De verwarming gaat minder aan, of minder hoog. Idem dito voor de airconditioning, indien je die eentje hebt. Er zijn verschillende opties om de isolatie van je huis te verbeteren.

 

  • Raamisolatie. Het komt eigenlijk alleen nog voor bij de oudere woningen, enkel glas. Wanneer een huis enkel glas heeft, is het slechter geïsoleerd en stijgen dus je stookkosten. Dubbelglas zorgt voor minder warmte verlies.
  • Muurisolatie. Door goede muurisolatie kun je maar liefst 25% besparen op je gasrekening. Bij muurisolatie wordt de spouw tussen twee muren gevuld met pur, steenwol of korrels. Hierdoor blijft de temperatuur in huis passend bij het weer buiten.
  • Vloerisolatie. Door isolatiemateriaal te leggen op de bodem van de kruipruimte onder je huis, óf de onderkant van je vloer te isoleren, bespaar je ook kosten. Het is een prijzige investering, afhankelijk van wat je kiest. Het isoleren van de kruipruimte is ongeveer €1250,- en van de vloer €1900,-.

 

  • Dakisolatie. Wist je dat 30% van de warmte in een huis, verloren gaat via het dak? Zonde natuurlijk. Om dit te voorkomen kun je de binnenkant van het dak met isolatiefolie isoleren. Of, de buitenkant van het dak warm houden en zo beschermen tegen vocht en kou. Dit is de ‘warm-dak-methode’. Tot slot kun je isolerende platen op de zoldervloer leggen.


Er zijn nog talloze opties meer om een duurzaam huis te creëren. Deze twee opties zijn echter het meest bekend en makkelijk realiseerbaar. Kies dus voor een duurzamer leven pas deze tips toe!

Rate this post

Plaats een reactie