Home » Huis » Hoe angstmedicatie een trigger kan zijn voor agressie

Hoe angstmedicatie een trigger kan zijn voor agressie

De recente schietpartij van Las Vegas waarbij 58 mensen om het leven kwamen en honderden anderen gewond raakten, heeft velen in verwarring gebracht. Het incident werd beschouwd als een van de dodelijkste opnames in de geschiedenis van het land en werd gepleegd door de 64-jarige miljonair Stephen Paddock die het vuur opende op enkele onschuldige jongeren die van een muziekfestival aan het genieten waren. Het incident wordt door deskundigen beschouwd als een actie met voorbedachten rade, maar anderen vragen zich af of iets anders het gedrag van de dader kan hebben beïnvloed.

Het onderzoek bracht aan het licht dat de dader eerder Diazepam kreeg voorgeschreven. Diazepam is een geneesmiddel tegen angst dat onder de merknaam Valium te koop wordt aangeboden. Het is bekend dat mensen die Diazepam kopen en gebruiken meer last hebben van agressieve tendensen. Door het recente schietincident wordt er over het verband tussen Valium en misdrijven meer en meer gedebatteerd in de politiek.

 

Verband tussen Valium en agressiviteit

Valium of Diazepam behoort tot een klasse van geneesmiddelen die beter bekend staan als benzodiazepines. Ze worden gebruikt voor de behandeling van geestelijke stoornissen zoals angst, alcohol terugtrekking en angstaanvallen. Ze versterken de effecten van de neurotransmitter gamma-aminoboterzuur (GABA). In de eerste plaats vermindert GABA de hersenactiviteit wat een kalmerend en rustgevend effect tot gevolg heeft. Diazepam heeft een groot potentieel voor misbruik en kan tot afhankelijkheid leiden indien het niet wordt gebruikt volgens de aanbevelingen van een arts. Een andere bijwerking van Diazepam is dat het geassocieerd wordt met een verhoogde agressie. Volgens een studie uit 2015 uit Finland hebben bepaalde geneesmiddelen een grotere kans om het centrale zenuwstelsel (CNS) te beïnvloeden en verhogen zo het risico op het vertonen van agressief gedrag. De studie constateerde dat pijnstillers en kalmeringspillen gepaard gingen met hogere risico’s dan andere psychotrope medicijnen. Als iemand al een onderliggend agressieprobleem heeft en men dat probeert te onderdrukken door het toedienen van benzodiazepines, dan kan dat net een averechts effect hebben. Men kan dan nog agressiever worden. Het is te vergelijken met het effect van alcohol. Sommige mensen gaan ervan slapen en anderen worden er juist agressief van.

 

Misbruik van receptgeneesmiddelen is een bedreiging

Het misbruik van geneesmiddelen op recept is een enorm probleem geworden in Amerika. Of het nu gaat om pijnstillers op recept, antidepressiva of benzodiazepines, steeds meer Amerikanen trappen in de val om medicatie te gebruiken om hun alledaagse problemen het hoofd te bieden. Hun gebruik buiten de aanbevelingen van een arts kan fysiologische en psychologische problemen veroorzaken. Valium misbruiken verhoogt het risico op een accidentele overdosis. Dit kan zelfs leiden tot de dood. De risico’s zijn groter als deze medicatie wordt gecombineerd met slaapinducerende middelen zoals alcohol.

Rate this post

Plaats een reactie