Home » master in het buitenland » Het waarnemen van gevaarlijke situaties

Het waarnemen van gevaarlijke situaties

Er spelen een hoop factoren mee bij het waarnemen van veiligheid. Niet iedereen ziet de zelfde situatie als gevaarlijk. Voor de één is dit een redelijk normale situatie, terwijl deze door iemand anders als een risicovolle situatie gezien wordt met wel een gevaarlijke aard. Dit komt omdat iedereen een andere veiligheidsperceptie heeft.  Daarom benoemen we een aantal factoren die hier invloed op hebben.

Opleiding

Er zijn bepaalde trainingen die je kunnen voorbereiden op verschillende situaties. Deze veiligheidstrainingen worden met zowel theorie als met praktijk gegeven. Het is namelijk belangrijk dat je een situatie kan begrijpen om daarna een snelle schakeling te maken om het probleem op te lossen. Het is dus belangrijk om te weten hoe systemen werken en hoe die reageren op bepaalde handelingen of activiteiten. Met de kennis die opgedaan is tijdens de veiligheidstraining kan er een weloverwogen beslissing genomen worden.

Ervaring

Wanneer je de kennis hebt vanuit de veiligheidstrainingen plus al een lange tijd meeloopt, kan je situaties beter inschatten. Dit komt door de gebeurtenissen in het verleden. Op basis van die gebeurtenissen kan er sneller gehandeld worden omdat deze situaties al bekend zijn. Wanneer de combinatie van ervaring en kennis aanwezig is, is de kans op een goede beslissing vele malen groter.

Herkomst

De veiligheidsregels zijn in ieder land verschillend. Dit komt omdat hier een andere werk-ethiek heerst. Veiligheid en arbeidsomstandigheden kunnen per land namelijk enorm verschillen. Kijk bijvoorbeeld maar naar eens een fabriek in Azië en een fabriek in Nederland. Er is dan sprake van een andere veiligheidsperceptie. Mensen in Azië nemen meer risico met werken. Dit omdat ze graag willen werken en niet zonder baan willen zitten. Ook zijn zij dit gewend. Ze weten niet hoe het anders zou zijn. Om die reden maken ze er daarom ook niet echt een probleem van.

Veiligheidscultuur in een bedrijf

Veiligheidscultuur is vaak gerelateerd met een bepaalde branche, maar ook hier kunnen verschillen zijn. Het is namelijk zo dat er in de bouw meer ongelukken gebeuren dan in bijvoorbeeld een chemische fabriek. Wanneer er gekeken wordt naar de bouw of een energiesector begint veiligheid op een lager pitje te staan. Dit komt omdat er in de omgeving niet altijd gemerkt wordt wat er fout gaat. Maar wanneer een grote chemische fabriek kan ontploffen dan wordt er enorm rekening gehouden met veiligheid, omdat hier meer mensen bij zijn betrokken. Ook zijn er bij fabrieken externe factoren die de fabriek kunnen beïnvloeden. Wanneer externe partijen het gevoel hebben dat er iets niet klopt zullen zij hier werk van maken. Dit kan in het ergste geval betekenen dat de fabriek niet langer gebruikt mag worden en dus gesloten moet worden. Dit wil natuurlijk niemand. Daarom zijn ze bij fabrieken heel streng wanneer het om de veiligheid gaat.

Rate this post

Plaats een reactie