Home » Educatie en werk » Het maken van een studiekeuze

Het maken van een studiekeuze

Voor veel scholieren geldt dat ze ergens een keer een studiekeuze moeten gaan maken. Door het brede aanbod aan opleidingen in Nederland is het niet makkelijker om een keuze te maken. In dit artikel worden een aantal tips gegeven die je wellicht kunnen helpen bij het maken van de juiste studiekeuze.

Studiekeuzetest

Om te beginnen is het verstandig om een studiekeuzetest te gaan doen. Hier kun je vaak al voor terecht bij de decaan op je middelbare school. Mocht je hier geen studiekeuzetest kunnen doen, ga dan op internet op zoek naar een geschikte test. Er zijn er genoeg te vinden en wanneer je kiest voor de gratis varianten kun je er eventueel ook meerdere doen.

Uit deze test komen een aantal studies en/of beroepen die bij jou interesses passen. Komt er bijvoorbeeld uit dat verkoopmedewerker bij je past, houdt deze richting dan aan en ga niet op zoek naar hele andere vakgebieden.

Studiekeuze dagen

Op veel scholen wordt er in het voorlaatste jaar een studiedag georganiseerd. Op deze dagen kun je verschillenden docenten van diverse scholen spreken. Ze geven je uitgebreide uitleg over de school en de verschillende opleidingen. Er worden presentaties gegeven en er wordt verteld wat je precies kunt verwachten van een opleiding en van het werkveld waarin je na het afronden van je opleiding komt te werken.

Tijdens een studiedag is het verstandig om ongeveer 4 a 5 opleidingen uit te kiezen waar je meer informatie van wilt ontvangen. Houdt bij de keuze voor de opleidingen rekening met de uitslag van je studiekeuzetest.

Informatie op internet

Mocht je nog niet genoeg informatie hebben, ga dan op zoek naar informatie op internet.  Wanneer je een aantal interessante dingen gehoord en gezien hebt op de studiedag kun je hier nu meer informatie over inwinnen. Er zijn verschillende websites waar je ontzettend veel informatie kunt vinden over alle opleidingen die in Nederland aangeboden worden. Zo kun je inzien wat een studie inhoudt, waar je de studie kunt volgen, wat de studieduur en studiebelasting is.

Wanneer je genoeg informatie ingezien hebt kun je gaan oriënteren op de open dagen.

Open dagen

Je hebt een behoorlijk vooronderzoek gedaan en nu is het tijd om je keuze definitief te gaan maken, maar niet voordat je de scholen die je interessant lijken hebt bezocht. Zoek de open dagen uit waar je graag heen wilt en breng een bezoekje aan de school. Zo voel je de sfeer en krijg je een compleet beeld van hoe de school te werk gaat en wat voor leerlingen er op de school zitten. Door meerdere scholen te bezoeken kun je de scholen vergelijken en dan kun je uiteindelijk voor de school kiezen die het beste bij jou past.

 

Rate this post

Plaats een reactie