Home » Eten en Drinken » Gevarieerd koken

Gevarieerd koken

Wanneer je een gezin van 5 personen hebt kan het nog al eens een uitdaging zijn om gevarieerd te koken. Doordat je vaak redelijk veel eten in één keer klaar moet maken kies je er liever voor om makkelijk en snel te koken. Gerechten worden op deze manier gemakkelijk eentonig en er vind nauwelijks variatie plaats. Zodra u aan de kids vraagt wat ze willen eten gaat het altijd zo: “Maakt mij niet uit, ik vind alles goed”, totdat het eten op tafel verschijnt. Dan zeggen ze meteen “ieeuw dat lust ik niet hoor, dat weet je toch”. Op deze manier is en blijft het lastig om aan de wensen thuis te voldoen. Hoe kan ik dan gevarieerd koken, vraag je je wel eens af. Onderstaand vind u enkele tips om gevarieerd te blijven koken.

Tips om gevarieerd te koken

Ga eens met het gezin aan tafel zitten en brainstorm wat iedereen wel en niet lekker vind. Maak hier vervolgens een lijstje van en noteer ook het favoriete eten van iedereen. Maak ook vaste dagen voor bepaalde gerechten zoals bijvoorbeeld:

Maandag: aardappelen met vlees en groentenfood-712665_640

Dinsdag:  pastadag

Woensdag: rijst met groenten en vlees

Donderdag: soep met daarnaast krieltjes vlees en groenten.

Vrijdag: frietjes met wat snacks

Zaterdag: visdag

Zondag: deze dag willen veel mensen weinig moeite doen om te koken. Dit zou uw afhaaldag kunnen zijn.

Om ervoor te zorgen dat niemand thuis gewend raakt aan dit schema kunt u het ergens noteren en de dagen iedere week verschuiven. Op deze manier wordt u onvoorspelbaar en is het iedere dag voor het gezin maar de vraag wat er op tafel komt.

Ga op zoek naar recepten boeken of kijk eens online bij bijvoorbeeld supermarkt Jan Linders. Er zijn duizenden recepten en boeken te vinden omtrent eetgerechten. Het is dan ook niet moeilijk om gevarieerd te blijven eten wanneer u bereidt bent om een klein beetje research te doen alvorens het boodschappen doen.

Maak voordat u boodschappen gaat doen een lijstje klaar met de gerechten die u deze week wil gaan maken en noteer al de ingrediënten. Op deze manier haalt u alleen het broodnodige en valt u niet in herhaling. Vaak gaan mensen naar de supermarkt en halen ze op dat moment waar ze zin in hebben. Op deze manier krijg je vaak impuls inkopen of een herhalingspatroon waardoor de variatie achterwegen blijft.

Als laatste tip wil ik u meegeven dat variatie niet moeilijk hoeft te zijn of veel tijd hoeft te kosten. Simpelweg een ander soort vlees, groenten of sausje kan het verschil al maken. U hoeft niet perse iedere week een nieuw recept te gebruiken. Pas zelf aan wat u lekker lijkt en probeer het gewoon. De lekkerste creaties worden vanuit uw eigen creatieve gedachten gemaakt. Natuurlijk zal het niet altijd even goed gaan maar koken is een leerproces en al doende leert men.

Rate this post

Plaats een reactie