Home » Educatie en werk » Friesland: Heerenveen

Friesland: Heerenveen

Een van de grotere en bekendste steden uit Friesland is: Heerenveen. Na jarenlange discussies is Heerenveen ontstaan op 1 juli 1934. Ter discussie stond het samenvoegen van verschillende gemeenten tot één grote gemeente. Dit om het kruispunt van wegen en waterwegen tot zijn recht te laten komen.

Wat kun je in Heerenveen doen?

In de stad Heerenveen is van alles te beleven. Zo kun je naar het Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Dit museum werd oorspronkelijk in Amsterdam geopend rond het jaar 1924. Het museum is tegenwoordig in Heerenveen gevestigd. In dit gebied had Ferdinand Domela Nieuwenhuis een groot aantal aanhangers. In het museum bevinden zich een studeerkamer, bibliotheek, vergaderzaal en de volksherberg. Deze verschillende ruimtes geven de bezoekers een kijkje in het leven van Ferdinand. Ben je op zoek naar echte Friese kunst? Ga dan eens naar het Belvédère museum. In dit museum vlakbij het Landgoed Oranjewoud vind je allerlei moderne en hedendaagse kunst. Van kunst uit de twintigste eeuw tot hedendaagse kunst. In dit museum ligt de focus voornamelijk op schilderkunst.

 

Voor de voetbal liefhebbers is er het Abe Lenstra stadion. In dit stadion speelt de professionele voetbalclub: SC Heerenveen. Naast voetbalwedstrijden is er echter nog van alles te beleven. Zo kan er een rondleiding gevolgd worden door het hele stadion. Hierbij wordt de geschiedenis van SC Heerenveen verteld. Daarnaast kan heerlijk gegeten worden in de vorm van een lunch of diner met buffet of BBQ. Ook kunnen er diverse festiviteiten, activiteiten, trouwerijen, publieks & sportevenementen, beurzen, seminars en workshops gehouden worden. De mogelijkheden zijn oneindig.

Naast voetbal is alles wat met schaatsen te maken ook razend populair in de omgeving. In Thialf vinden namelijk ISU kampioenschappen en wedstrijden plaats. Schaatsen is in het hoge noorden erg populair mede door Thialf. Naast langebaanschaatsen vindt er ook shorttrack, ijshockey, kunstschaatsen, curling maar ook schoonrijden plaats. Daarnaast kan er zakelijk vergadert en geluncht worden en eventueel een schaatstraining gevolgd worden. In de omgeving van Heerenveen is tevens de Elfstedentocht te bewonderen mits het weer het toe laat. Tijdens deze tocht trotseren de schaatsers natuurijs en schaatsen zij over sloten en rivieren. Gelukkig zijn er bij ongelukken tijdens dit evenement voldoende EHBO’ers aanwezig die een EHBO cursus in Heerenveen hebben gevolgd.

De taal

Naast bovengenoemde bezienswaardigheden is Heerenveen, Friesland natuurlijk bekend door de Friese taal. Officieel mag het volgens de wet geen taal genoemd worden. Echter is er in 1998 vanuit Europa een wet opgesteld die het verplicht aandacht te besteden aan erkende regionale talen. De Friese taal is tevens de enige taal in Nederland die voldoet aan deze wetgeving. Houdt er dus rekening mee dat niet iedereen even goed te verstaan is binnen Friesland. Over het algemeen kan men redelijk goed algemeen beschaaft Nederlands maar zal er in afgelegen dorpen veelal Fries gesproken worden.

Rate this post

Plaats een reactie