Home » Veiligheid » Frezen: een handig antwoord op veel klusvragen

Frezen: een handig antwoord op veel klusvragen

Het zal niet de eerste klus zijn die je doet als je een beginnend doe-het-zelver bent, maar het kan nuttig zijn om er iets vanaf te weten. Voor het serieuze werk huur je natuurlijk een vakman in, maar omdat je nooit weet wanneer het van pas komt, oefen eens met frezen in allerlei materialen. Er zijn veel verschillende frezen en je kunt ze in allerlei materialen toepassen, bijvoorbeeld in hout, kunststof, metaal of beton.

Decoratief

Misschien wel de leukste om mee te beginnen is het profielrandje in hout, een van de makkelijkste materialen. Dit kun je met een bovenfrees doen. Op internet staan veel filmpjes waarmee je het een beetje kunt leren. Als je de frees niet vaak gebruikt, kun je er eentje huren. Als je voor het eerst gaat frezen, neem dan eerst wat oude plankjes om te oefenen. Hou je hierbij goed aan de veiligheidsvoorschriften uit de instructies en gebruik niet te hard hout. Als je dit een leuke oefening vindt, kun je vervolgens (met een geschikte frees) ook oefenen op kunststof en metaal.

Functioneel

Wat ook kan, is bijvoorbeeld de kabels van de boxen van je geluidsinstallatie in de muur verstoppen door in de wand of vloer een sleuf uit te frezen. Afhankelijk van het materiaal kan dit bijvoorbeeld met een beton- of gipsfrees. De leidingen van je cv-installatie of vloerverwarming kunnen ook op die manier aan het zicht worden onttrokken. Doe dit soort klussen niet zomaar zelf, maar laat het, zeker als je onervaren bent, door een installatietechnicus doen.

Rate this post

Plaats een reactie