Home » Gezondheid » EHBO voor kinderen

EHBO voor kinderen

Ben je een ouder of of werk je met kinderen dan weet je dat kinderen snel een ongelukje kunnen krijgen. Zo snel zelfs dat er jaarlijks gemiddeld meer dan 140.000 kinderen op de spoedeisende hulp of huisartsenpost terecht komen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling maar het is een gebrek aan kennis van EHBO voor kinderen. Als er meer mensen met EHBO kennis zouden zijn dan zou dit aantal veel lager liggen. Dat wetende zouden mensen en zeker ouders aangemoedigd moeten worden om een EHBO cursus te volgen. Zo kunnen ze in ieder geval hun eigen kind zo snel mogelijk helpen in geval van nood. En de meeste ongelukken gebeuren in of rond huis.

Risico

De grootste risicogroep zijn kinderen met een leeftijd van 0 tot en met 4 jaar. Deze kinderen kunnen vaak zelf niet aangeven wat het probleem is dus zul je als ouder of verzorger zo snel mogelijk moeten herkennen wat de symptomen zijn. Dit kun je leren tijdens een cursus EHBO voor kinderen. Je gaat specifiek in op de levensreddende handelingen die je bij kinderen moet toepassen. Hier zit namelijk een verschil in met levensreddende handelingen voor volwassenen.

Cursus

De cursus EHBO voor kinderen duurt maar één dag. Zoals eerder verteld wordt gaat de cursus specifiek over levensreddende handelingen bij kinderen. Je leert hoe je medische verschijnselen kunt herkennen en hoe je moet handelen. Van de meest simpele dingen als het plakken van een pleister tot reanimeren. In de meeste gevallen zou een ritje naar de spoedeisende hulp voorkomen kunnen worden indien de ouder of verzorger zou weten hoe te handelen.

Veel voorkomende ongelukken

De verwondingen waar kinderen mee te maken krijgen zijn heel divers. Maar over het algemeen zijn de meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Vallen
  • Verbranden
  • Vergiftiging
  • Verdrinking

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een bezoek aan de eerste hulp. Maar er is natuurlijk nog meer potentieel gevaar in huis te ontdekken. Zeker als kinderen zelf ook ontdekkend zijn kunnen zo overal op af gaan. Kinderen en elektriciteit gaan ook niet goed samen. Ze kunnen de vingertjes in stopcontacten steken met alle gevolgen van dien.

Natuurlijk heb je ook ramen en deuren in huis. Hier komen kinderen regelmatig met hun vingertjes tussen. Kinderen rennen en willen snel naar een andere kamer. Of ze kruipen en de deur zit niet helemaal dicht. Ook in deze situatie gebeurd het vaak dat vingers klem komen te zitten.

Naast de bekende schoonmaakmiddelen in het keukenkastje is het ook raadzaam om medicijnen goed buiten bereik van kinderen te houden. Ze zijn nieuwsgierig en zouden medicijnen wellicht voor snoepjes kunnen aanzien. Zorg dus dat er geen medicijnen op goed bereikbare plaatsen blijven liggen, maar stop ze in een medicijnkastje op een hoogte waarbij kinderen niet bij kunnen.

Rate this post

Plaats een reactie