Home » bromfietsverzekering » Het effect van een inspirerende omgeving voor je werk

Het effect van een inspirerende omgeving voor je werk

Werk is werk, hoor je vaak zeggen. Echter is enige bevlogenheid wel noodzakelijk om je werk te kunnen doen. Een gemotiveerde werknemer is een absolute aanwinst voor een organisatie of bedrijf. Motivatie zorgt namelijk voor meer effectiviteit, een aangename sfeer en meer samenwerking, waardoor targets en doelen eerder worden bereikt. Maar hoe realiseer je een levendige sfeer met enthousiaste werknemers?

Inzet op omgeving

Of het nu gaat om het ondernemen in consumentenartikelen, een organisatie in goede doelen of een kantoor voor verzekeringen of financiën; de omgeving is cruciaal. De tijd van grijze ruimtes met grimmige jaloezieën en systeemplafonds zijn echt voorbij. Een inspirerende werkomgeving brengt het beste in de werknemer naar boven. Onderzoek heeft aangetoond dat het verbeteren van de omgeving, dat zelfs al met de kleinst mogelijke veranderingen mogelijk is, een positieve uitwerking heeft op productie en efficiëntie. De werknemer voelt zich prettig en dit heeft een direct effect op de inzet.

Voordelen van een inspirerende werkomgeving

Investeren in de werknemer gebeurt niet enkel door bijvoorbeeld salaris of secundaire voorwaarden. Het scheppen van een inspirerende werkomgeving heeft als bijkomstigheid dat de werknemer zich gewaardeerd voelt. Er wordt namelijk rekening gehouden met wensen, er wordt in hem of haar geïnvesteerd. Deze erkenning zorgt voor een groter gevoel van eigenwaarde, wat zich uitdrukt in productiviteit. De werknemer zal meer initiatief tonen, meer tijd spenderen aan arbeid, een sterkere ontwikkeling doormaken en over het geheel genomen meer ondernemen op het gebied van samenwerking, productiviteit en prestatie.

Werkomgeving vormgeven

Je kent ze wellicht wel, een doorsnee kantoor uit de jaren 70 of 80 uit de vorige eeuw. Het was vooral grijs en onpersoonlijk. Tegenwoordig is er een scala aan mogelijkheden om de werkomgeving te verbeteren. Simpele ingrepen kunnen zijn meer kleur aan te brengen. Er is ook onderzoek gedaan naar het gebruik van licht. Het blijkt dat mensen levendiger en vrolijker worden van meer daglicht. Zodoende zijn ramen essentieel: hoe meer daglicht, hoe beter. De mens heeft de natuur nodig, planten of zelfs bloemen kunnen de werksfeer verhogen. Het brengt letterlijk leven op kantoor. Ook bijzondere faciliteiten, zoals een lunchruimte of een goed bijgehouden tuin, kunnen een werknemer even opladen, om daarna de inzet hoog te houden. Kunstobjecten of interieurstijlen kunnen tevens inspireren. Het is voornaam hierin wel af te stemmen met het personeel, zodat er een gulden middenweg kan worden gevonden in de stijl van het bedrijf enerzijds en de wensen van het team anderzijds. Met dergelijke ingrepen wordt de inspiratie, en daarmee de productiviteit, maximaal verhoogd.

Rate this post

Plaats een reactie