Home » Educatie en werk » Een master in het buitenland

Een master in het buitenland

Een master in buitenland volgen is een geweldige ervaring waar je de rest van je leven profijt van hebt. Vaak kun je zonder problemen een master in het buitenland volgen als je een Nederlandse bachelorgraad hebt behaald. Verder zijn er nog een aantal factoren waar rekening mee gehouden moet worden.

Master met HBO-bachelor

Mocht een HBO-bachelorgraad niet direct toegang tot een master in het buitenland geven, dan komt dat waarschijnlijk omdat in het buitenland gedacht wordt dat een hoge school geen universiteit is. In dat geval kun jij ze er gewoon op wijzen dat jouw behaalde prestaties in Nederland wel degelijk toegang geeft tot een master en dat je graad officieel erkend is.

Master met WO-bachelor

Gezien een opleiding op WO niveau in Nederland slechts drie jaar duurt kan het zijn dat men in het buitenland denkt dat je nu niet direct toegang hebt tot een bachelor in het buitenland. In een aantal aantal landen zoals de Verenigde Staten duurt zo’n opleiding vier jaar. Het verschil is echter dat men in daar op een lager niveau beging dan dat er in Nederland gedaan wordt. De grote verschillen in Nederland zijn vooral het beginnen op een hoger niveau, je hebt normaal 13 jaar vooropleiding gehad in plaats van 12 en de toelating tot de Nederlandse WO-bachelor is beperkt gezien slechts 20 procent van de Nederlandse bevolking een VWO-diploma haalt.

Behaalde cijfers

Zorg er goed voor dat er geen fouten worden gemaakt bij het omzetten van jouw behaalde cijfers naar de buitenlandse telling. In sommige landen is een acht bijvoorbeeld makkelijker behaald dan in Nederland.

Diplomasupplement

Je kunt een diplomasupplement aanvragen bij je Nederlandse opleiding. Hierin staat dat je opleiding en de graad erkend zijn en hoe het cijfersysteem werkt.

Een opleiding zoeken

Er zijn verschillende manieren om een opleiding in het buitenland te vinden. Dit kan bijvoorbeeld met de hulp van Study-Globe. Ook kun je informatie halen bij bijvoorbeeld klasgenoten of een leraar.

Rate this post

Plaats een reactie