Home » Internet » Een lichte zolder met dakramen

Een lichte zolder met dakramen

De zolder is vaak een sfeerloze en ongezellige ruimte. Om die reden wordt de zolder dan ook vaak gebruikt als opslagplaats voor kerstspullen, koffers, fotoboeken en fitnessapparaten. Wanneer je extra ruimte nodig hebt, kan de zolder worden gerenoveerd en verbouwd. Als je besluit om te gaan thuiswerken kan de gerenoveerde zolder dienen als werkkamer. Verwacht je binnenkort gezinsuitbreiding? Dan is de zolder een goede plaats om een babykamer of kinderkamer te realiseren. Ook kan de zolder dienen als logeerkamer voor eventuele gasten. Door dakramen wordt de zolder een lichte en fijne woonruimte die goed geventileerd kan worden. De vraag is alleen voor welke variant je moet kiezen? Is een aluminium, houten of kunststof dakraam het beste voor de zolder? En voor wat voor soort dakraam is de ideale optie voor jou?

Een aluminium dakraam

Aluminium is een materiaal dat relatief duur is. Ook is het arbeidsintensief om aluminium te produceren en uit dit aluminium dakramen te vervaardigen. Voor aluminium dakramen zijn namelijk speciale aluminium bewerkingsmachines nodig. Doordat het materiaal duur is en het proces arbeidsintensief, zijn aluminium ramen duurder dan houten en kunststof ramen. Het grote voordeel van het aluminium is wel dat dit onderhoudsvriendelijk is. Ook is aluminium een stevig materiaal waardoor de dakramen tegen een stootje kunnen. Verder kunnen aluminium profielen goed bewerkt worden. Door slanke profielen te maken komt er op zolder een ongekende hoeveelheid daglicht binnen.

Een houten dakraam

Naast een aluminium dakraam kun je ervoor kiezen om houten variant op je zolder te laten plaatsen. Dit is vanwege de uitstraling een aanrader wanneer je in een monumentaal pand woont. Tot een aantal jaren geleden werden er op bijna alle zolders houten dakramen geplaatst. Dit omdat ze zorgen voor een klassieke uitstraling. Om houten dakramen te beschermen, worden deze behandeld en afgelakt met beits of verf op waterbasis. Echter vergen ze ondanks de behandeling meer onderhoud dan aluminium en kunststof dakramen. Om de drie tot vijf jaar moeten ze opnieuw behandeld worden om de ze te beschermen tegen alle weersomstandigheden. Daarentegen zijn houten dakramen zoals eerder vermeld wel iets goedkoper dan de aluminium variant. 

Een kunststof dakraam

Tegenwoordig heb je ook de keuze uit kunststof dakramen. De keuze voor dit materiaal is de afgelopen jaren in populariteit gestegen. Dit omdat het qua uitstraling niet onder doet voor hout. Kunststof heeft in tegenstelling tot hout weinig onderhoud nodig. Echter zijn kunststof dakramen niet geheel onderhoudsvriendelijk. Ze hebben onderhoud en zorg nodig om goed te blijven functioneren en er netjes uit te blijven zien. Met onderhoud bedoelen we geen schildersbeurten, maar schoonmaakbeurten. Pas wel op met schuurmiddelen om de afwerklaag van het kunststof dakraam niet te beschadigen. Wil je er toch liever geen omkijken naar hebben? Dan moet je kiezen voor aluminium. Dit heeft namelijk echt geen onderhoud nodig.

Soorten dakramen

Naast het kiezen van het materiaal zijn er ook verschillende soorten dakramen op de markt. Zo zijn er bijvoorbeeld uitzetramen, tuimelramen en toptuimel ramen. Het verschil tussen deze dakramen is de wijze waarop de ramen openen. Laat je vooraf goed informeren over de verschillende typen om voor jou zolder de beste keuze te kunnen maken.

 

Rate this post

Plaats een reactie