Een gezonde nachtrust is voor ouderen van vitaal belang om gezond oud te worden. Het lichaam is zo ingesteld dat er tijdens onze slaap allerlei herstelprocessen plaatsvinden. Goed slapen heeft dan ook veel gezondheidsvoordelen – zo houdt het je afweersysteem gezond en zorgt het voor een goede werking van je geheugen. En je voelt je overdag een stuk beter als je goed slaapt.
Bij verschillende thuiszorg instanties blijkt dat veel ouderen problemen ervaren met hun nachtrust. Dat is ook niet verwonderlijk, omdat met het ouder worden ook het slaappatroon verandert. In het algemeen slaap je lichter als je ouder wordt. Het aantal uren diepe slaap neemt daardoor af. Ook worden veel ouderen sneller wakker ’s nachts. Veel mensen denken dat ouderen minder uren slaap nodig hebben, maar dat is niet per se waar. De kwaliteit van de slaap verandert echter wel met het ouder worden. De meeste ouderen slapen minder uren aan één stuk.
Slaapproblemen
Veel voorkomende problemen bij ouderen zijn het niet in slaap kunnen vallen, lang wakker liggen ’s nachts en ’s ochtends (te) vroeg wakker worden. Als slaapproblemen langere tijd duren (meer dan twee maanden), kan dat zelfs het risico op ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, obesitas en dementie vergroten. Het is dus belangrijk om er zoveel mogelijk aan te doen om goed te kunnen slapen.
Tips om beter te slapen
Met deze tips kun je een gezonde nachtrust bevorderen.
- Kijk 1 à 2 uur voor het slapen gaan geen televisie meer en laat ook je telefoon of iPad of andere schermen links liggen. Het licht van de televisie of andere schermen kan er voor zorgen dat je minder goed in slaap valt. Zorg dus dat je geruime tijd voordat je gaat slapen niet meer blootgesteld wordt aan dit licht.
- Zorg voor een rustige en donkere kamer. Zelfs een streep licht tussen de gordijnen door of het licht van een wekker kan er al voor zorgen dat je onrustiger slaapt.
- Drink geen koffie ’s avonds of alcoholische dranken voor het slapen gaan. Van een glaasje alcohol voor het slapen gaan val je misschien wel sneller in slaap, maar het zorgt ervoor dat je ’s nachts vaker wakker wordt. Alcohol zorgt voor een onrustige slaap.
- Probeer elke ochtend om ongeveer dezelfde tijd op te staan, ook in het weekend. Een vast patroon bevordert een goede nachtrust.