Wanneer je het plaatsen van een dakkapel overweegt zijn er verschillende punten waar je over nadenkt. Maar wat zijn deze precies en hoe zorg je dat je niks over het hoofd ziet? Wij zetten alle belangrijke voor- en nadelen voor je op een rijtje en helpen je beslissen: is een dakkapel op dit moment iets voor mij? Weegt de ruimte die het je oplevert op tegen de investering die je doet? Ga je het bovendien uitbesteden of (deels) zelf doen? Wij nemen je mee langs alle vragen die je kunt hebben.
Een extra kamer vs. de investering die je doet
De voordelen van een dakkapel zijn vanzelfsprekend. Het levert je meer licht en ruimte op en creëert een extra kamer in huis. Daarnaast wordt de waarde van je woning automatisch verhoogt wanneer er een dakkapel is geplaatst. Niet onbelangrijk wanneer je je huis op den duur weer hoopt te verkopen. De investering die je doet moet er echter wel tegenop wegen. Gelukkig kun je hierin enigszins zelf sturen door de keuzes die je maakt. Zo is de prijs van een dakkapel afhankelijk van het type materiaal dat gebruikt wordt: hout, kunststof of polyester.
Uitbesteden of zelf aan de slag gaan?
Daarnaast kun je voor prefab of maatwerk gaan en kies je in het eerste geval voor een goedkopere optie. Ten slotte zijn ook de afmetingen van belang: een dakkapel van drie meter is vanzelfsprekend goedkoper dan een variant van zes meter. Ook door zelf aan de slag te gaan kun je geld uitsparen. Dit vraagt echter wel om een investering qua tijd, omdat al het voorwerk daardoor op je eigen schouders komt te liggen. Wil je deels zelf aan de slag? Dan is het mogelijk om een deel van het werk aan een aannemer uit te besteden en de afwerking aan de binnenzijde bijvoorbeeld zelf te doen.
Een dakkapel zelf plaatsen: hoe reëel is dat?
Een dakkapel is een echte toegevoegde waarde aan een huis. Ten eerste vergroot het je huis, door een extra kamer te creëren. Stoffige en muffe zolders worden omgetoverd tot ruime kamers waarvan je met volle teugen kunt genieten. Daarnaast zorgt het voor waarde verhoging van je huis, wat je veel voordeel kan opleveren wanneer je besluit je woning te verkopen. Voor de ervaren doe-het-zelver is echter de vraag: ga ik er zelf mee aan de slag of besteed ik deze klus uit? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Een echte uitdaging met een bijzonder resultaat
Het is een mooie uitdaging: het zelf plaatsen van een dakkapel. Hoe bijzonder is het om iedere dag die aanbouw op je huis te zien en je te realiseren dat jij dat gemaakt hebt? Toch zitten er een aantal haken en ogen aan die het overwegen waard zijn. Zo gaat er veel voorwerk in zitten wanneer je deze klus wilt klaren. Je denkt na over elementen als afmetingen, materiaalsoort en afwerking, lang voordat je de fysieke dakkapel in elkaar zet. Het is daarmee geen onbegonnen werk, maar vraagt om het nodige geduld en denkwerk.
Toch liever uitbesteden? Bel een aannemer
Uiteraard is het ook mogelijk om een deel van het werk uit te besteden. Zo is het een idee om de ruwbouw en het waterdicht maken van de dakkapel aan een aannemer over te laten en de afwerking aan de binnenzijde zelf op je te nemen. Laat je het liever helemaal door een aannemer doen? Dit kost uiteraard meer geld, maar heeft ook z’n voordelen. Het kost minder tijd, rotzooi en het neemt al het denkwerk van je weg. Zo wordt jouw input alleen voor de noodzakelijke keuzes gevraagd en wordt de rest van je overgenomen.