Home » Gezondheid » De voordelen van een huisbezoek ten opzichte van een aanmaning

De voordelen van een huisbezoek ten opzichte van een aanmaning

De meeste crediteuren weten wel hoe vervelend sommige debiteuren kunnen zijn. Sommige mensen weigeren immers gewoon om te betalen. Uit een onderzoek onder ZZP’ers blijkt dat de helft van de debiteuren de factuur niet op tijd betaalt. Enorm vervelend natuurlijk. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een debiteur te laten betalen.

 

Debiteuren laten betalen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat een debiteur gaat betalen. Ten eerste kan je bijvoorbeeld herinneringen sturen om de debiteur eraan te herinneren dat hij nog de factuur moet voldoen. Dit kan via de e-mail, telefonisch of door een aanmaning te sturen. Ten tweede kan je de debiteur persoonlijk benaderen. Dit kan door de debiteur thuis te bezoeken. Er zitten voor- en nadelen aan een persoonlijke benadering ten opzichte van het sturen van een herinnering.

 

Voordelen van een huisbezoek

Wanneer je een debiteur thuis gaat bezoeken, maak je heel gemakkelijk persoonlijk contact maken met deze debiteur. Het is dan ook heel gemakkelijk om de debiteur duidelijk te maken dat hij de factuur moet gaan betalen. Ook is het heel makkelijk om zo in gesprek te komen met de debiteur. De meeste debiteuren hebben namelijk een reden waarom zij de factuur niet voldoen. Door in een persoonlijk gesprek te raken met de debiteur kunnen jullie gezamenlijk tot een oplossing komen. Zo is de kans dat jouw factuur wordt voldaan een stuk groter.

Ook weet je wanneer je een huisbezoek gaat doen zeker dat de boodschap bij een debiteur aankomt. Het kan bijvoorbeeld dat de debiteur zijn e-mail niet goed leest, een ander telefoonnummer heeft of dat de post niet goed wordt bezorgd. Door oog in oog te komen te staan met de debiteur weet je zeker dat hij de boodschap heeft begrepen.

 

Nadelen van een huisbezoek

Hoewel een huisbezoek dus veel effectiever en beter lijkt dan het sturen van een aanmaning, zitten er ook een aantal nadelen aan een huisbezoek. Het grootste nadeel is wel dat het enorm veel tijd kost. Als je meerdere debiteuren hebt die niet willen betalen, kost het veel tijd om ze allemaal te bezoeken. Uiteraard kan een incassobureau in worden geschakeld, maar dit kost ook geld.

Daarbij is het zo dat jij vaak niet de enige crediteur bent waar een debiteur nog geld aan is verschuldigd. De kans is groot dat de debiteur al vaker een huisbezoek heeft gehad. Huisbezoeken kunnen dan bij deze debiteur in het verkeerde keelgat schieten. Huisbezoeken zijn voor deze debiteur zo vervelend, dat deze soms agressief kan raken. Het kan dus ook best gevaarlijk zijn.

 

Toch blijft een huisbezoek vaak een betere optie dan een aanmaning, omdat het gemakkelijker is een oplossing te vinden met de debiteur voor de wanbetaling en omdat je zeker weet dat de boodschap overkomt.

Rate this post

Plaats een reactie