Home » Educatie en werk » De Sint-Janskathedraal

De Sint-Janskathedraal

De Sint-Janskathedraal is te vinden aan de Parade in Den Bosch. De Parade is een plein waar je kunt genieten van het eten in de vele restaurants, een bezoek kunt brengen aan een van de vele cafés en je kunt zelfs parkeren aan de Parade in Den Bosch. Echter is het meest indrukwekkende op de Parade toch wel de Sint-Janskathedraal. Deze kathedraal heeft een rijke geschiedenis en wordt gezien als het toppunt van de Brabantse Gotiek.

De bouw

Op de plek waar de huidige kathedraal staat heeft eerst een romaanse kerk gestaan. De bouw van deze kerk is begonnen rond 1220 en heeft meer dan honderd jaar geduurd. Rond 1370, ongeveer 30 jaar nadat de kerk voltooid was, begon met alweer met het vervangen van deze kerk. Dit werd een nieuwe kerk in de gotische stijl. Dit werd de uiteindelijke Sint-Janskathedraal. De Sint-Jan is eigenlijk over de oude romaanse kerk heen gebouwd. Hierdoor zijn er nog steeds delen van de oude kerk bewaard gebleven in de huidige Sint-Jan. Als je de kerk van buiten en binnen goed bestudeerd is ook te zien welke delen van de oude kerk zijn en welke van de nieuwe. Aan de binnenkant is te zien dat bijvoorbeeld bogen halverwege ophouden of dat sommige delen van het gewelf niet zijn voltooid. Aan de buitenkant is te zien dat sommige vensters kleiner zijn. Dit zijn nog vensters van de oude kerk.

Brand

Tweemaal is er een grote brand geweest in de kerk waardoor er veel restauratiewerkzaamheden verricht moesten worden. De eerste brand vond plaatst in 1584. Een van de torens van de kerk werd vernield en ook delen van het dak en het orgel werden vernield. Vanwege het gebrek aan geld kon er geen nieuwe toren worden gebouwd. In plaats daarvan werd er een soort koepel gebouwd. Helaas een stuk minder mooi dan toren die was afgebrand. De tweede brand vond plaatst in 1830. Weer was er brand een van de torens, deze keer is de toren echter niet totaal vernield en in 1842 was het herstel van de toren klaar.

Restauraties

De Sint-Jan is vanaf 1858 tot nu bijna constant in restauratie geweest. In het begin gebeurde dit niet op een goed manier. Er werden allerlei elementen aan het interieur toegevoegd die niet paste in de stijl waarin de kerk gebouwd was. Verder werden er ook slechte steensoorten gebruikt. Dit is wel veranderd en in de loop der tijd werden wel de juiste materialen gebruikt bij de restauratie. De laatste restauratie is geweest van 1999 tot 2011. Het gebouw stond toen voor een groot deel weer in de steigers. Op dit moment vinden er geen grote restauraties plaats waardoor de kerk in zijn volle glorie te bewonderen is.

Rate this post

Plaats een reactie