Home » sport » De invloed van muziek op jouw nachtrust

De invloed van muziek op jouw nachtrust

Tegenwoordig willen mensen het liefst zo veel mogelijk doen in één dag. En dat terwijl de dag toch maar echt uit 24 uur bestaat. We vinden het belangrijk om actief te bewegen om op die manier in een goede conditie te blijven. Daarnaast hechten we veel waarde aan het onderhouden van onze sociale contacten. Ook willen we de goede vader of moeder zijn die de kinderen helpt bij hun huiswerk. Het komt dan ook steeds vaker voor dat mensen het lastig vinden om in slaap te komen. We piekeren over de afspraken die nog in onze agenda’s staan. We panikeren bij de gedachte aan de deadlines die we nog moeten halen voor het einde van de week of we luisteren in bed nog even naar onze favoriete muziek. Is muziek luisteren voor het slapengaan eigenlijk wel zo slecht voor je? In dit artikel geven wij je antwoord.

Rustige muziek

Wanneer je aan slaapdeskundige Hans Hamburger, tevens neuroloog, vraagt of het kwaad kan om muziek te luisteren voordat je gaat slapen dan is zijn antwoord nee. Volgens Hamburger geldt dit wel alleen voor rustige muziek. Door rustgevende muziek te luisteren voordat mensen gaan slapen worden de geluiden en en het lawaai uit de omgeving overstemd. Hierdoor vallen sommige mensen beter in slaap. Ook zijn er personen die niet goed tegen stilte kunnen of angstig zijn wanneer het stil is in de slaapkamer. Zij kiezen er vaak voor om de stilte te doorbreken door te gaan slapen met muziek. Hamburger raadt dan wel aan om de muziek te beluisteren via een medium dat zichzelf uitschakelt nadat je in slaap bent gevallen. Je valt vaak na ongeveer een half uur in slaap.

Muziek met een strak ritme

Volgens Hamburger moet je muziek met een strak ritme voor het slapengaan vermijden. Dit soort muziek zorgt er namelijk voor dat je door het veranderende tempo van de muziek steeds wakker wordt. Dat is natuurlijk niet zo handig wanneer je voldoende nachtrust wilt hebben.

Heb je geen moeite met in slaap vallen? Begin dan niet met het luisteren van muziek voordat je gaat slapen. Het zorgt er namelijk niet voor dat je nog beter slaapt. Wat er wel voor zorgt dat je beter slaapt is een comfortabel Slaaploods matras.

Rate this post

Plaats een reactie