Al een aantal jaar zijn er teams van speciale vertaalbureaus bezig om de Bijbel te vertalen naar Nederlandse gebarentaal. De Bijbel is vaak moeilijk te begrijpen, al helemaal voor slechthorenden en doven. Door middel van gebarentaal krijgen zij beelden te zien in plaats van woorden, waardoor zij beter kunnen begrijpen wat er staat.
Verschillende varianten
De Nederlandse gebarentaal kent meerdere varianten, daarom is het belangrijk dat er met twee teams aan de vertaling wordt gewerkt. Zo komt er een vertaling die zo toegankelijk mogelijk is voor de doven. Het vertalen van een boek in gebarentaal duurt twee keer zo lang dan het vertalen naar een andere taal. De eerste twaalf hoofdstukken zijn inmiddels af, maar het is moeilijk om een inschatting te geven van wanneer de vertaling helemaal af is. Dat hangt onder andere af van de teksten. Alleen in Amerika en Japan is de Bijbel inmiddels bijna volledig beschikbaar in gebarentaal.
Niet eenvoudig
De Bijbel wordt vertaald door vrijwilligers, veel daarvan zijn zelf doof. Als eerste moeten zij de tekst helemaal goed lezen en begrijpen om er vervolgens gebarentaal van te maken. Het vertalen van de Bijbel naar gebarentaal is een lastige klus. Er zijn namelijk een hoop woorden en namen waar helemaal geen gebaar voor is. In sommige gevallen moet er dan een nieuw gebaar verzonnen worden. Ook de volgorde is belangrijk, soms moet er eerst meer achtergrondinformatie verteld worden voordat een verhaal begint. Per keer worden er gemiddeld tien tot twintig verzen vertaald.
Informatie toevoegen
Soms is het voor de vertalers erg lastig om ervoor te zorgen dat ze helemaal trouw blijven aan de Bijbel. In sommige gevallen kan het verhaal namelijk veel duidelijker gemaakt worden door meer beschrijvingen toe te voegen zoals het weer op dat moment. Per vers wordt er een video opgenomen. Deze video wordt getoond aan een groep christelijke doven en een groep niet-christelijke doven. Op deze manier wordt het duidelijk of de verzen goed over komen. Als de video helemaal klopt komt deze vanaf eind van het jaar online, ook komt er een app.