Home » Gezondheid » De beste slaaphouding

De beste slaaphouding

Slapen is een belangrijke vulling van de dag. De hoeveelheid onafgebroken slaap is erg belangrijk maar ook je bed en slaaphouding zijn van belang voor een goede nachtrust. Sommige mensen slapen fijn in een hangmat de ander in een bank. Maar het is nog altijd het beste om in een bed te slapen met een matras die bij jou past. Er zijn veel verschillende matrassen te verkrijgen, voor persoonlijk advies kunt u bij beddenspecialist Rijen terecht.

Veel mensen vragen zich af wat nu de ideale slaaphouding is. Dit verscheelt echter per persoon en iedere slaaphouding heeft zijn voor- en nadelen. Onderstaand vind je de verschillende slaaphoudingen met hun voor- en nadelen.

Slapen op je rug

Op je rug slapen is een van de beste slaaphoudingen die je maar kan hebben. Doordat je gewicht verdeeld wordt over al je lichaamsdelen komt er nauwelijks ergens te veel druk op staan. Het nadeel van deze houding is dat het sneller voorkomt dat je snurkt.

Slapen op je buikenvironment-684126_640

Wanneer je op je buik slaapt komt het vaak voor dat je lastig kan ademen en je nekklachten krijgt. Het enige voordeel van deze houding is eigenlijk dat snurken niet voor komt doordat je direct op je neus ligt.

Slapen op de zij met opgetrokken benen

Je ligt op je zij met je benen opgetrokken. Als een soort balletje lig je in bed. Op deze manier zorg je voor een kromming in je rug en zal je nek vaak niet in een lijn met je ruggengraat zijn. Door deze lig houding kan het voorkomen dat je nek- en hoofdpijn krijgt. Maar veel mensen voelen zich bij deze houding vaak erg veilig waardoor ze gemakkelijker in slaap vallen.

Een variatie op deze houding van slapen is het op de zij liggen met licht opgetrokken benen. Deze houding is ideaal voor als je spijsverteringsproblemen hebt. Het voorkomt bijvoorbeeld maagzuur. Het nadeel hiervan is echter dat er veel spanning op je schouder en arm kan komen te staan wat een vervelende tinteling kan veroorzaken.

Verschil per zijde

De meeste denken dat het weinig uit maakt op welke zijde van je lichaam je gaat liggen, maar dit maakt wel degelijk uit. Doordat je lichaam van binnen niet hetzelfde is aan beide zijden heeft iedere zijden zijn voor- en nadelen. Zodra je op je rechterzijde slaapt kan je sneller last krijgen van brandend maagzuur. Wanneer je op de linkerzijde slaapt komt er meer druk op je maag en lever. Wissel dus af wanneer je op je zij slaapt.

Conclusie

Voor iedereen is een andere houding fijner, maar het is het beste om op je rug te gaan slapen. Maar er zijn meer dingen om rekening mee te houden wanneer je gaat slapen. Je matras en kussen zijn erg belangrijk. Een te zacht matras zorgt ervoor dat je ruggengraat in een kromming ligt en pijn kan veroorzaken. Een te hard matras kan ervoor zorgen voor pijnlijke plekken en zorgt er voor dat de bloedcirculatie wordt verstoord. Voor je een matras koopt is het handig om deskundig advies aan te vragen bij je dokter, fysiotherapeut of bedden speciaal zaak.

Rate this post

Plaats een reactie