Home » Media » Cybercriminaliteit een steeds groter probleem

Cybercriminaliteit een steeds groter probleem

Cybercriminaliteit is tegenwoordig een van de snelst groeiende vormen van criminaliteit. Toch zijn er maar weinig bedrijven die hier rekening mee houden en een beveiligingsplan opstellen. Dit zou wel moeten aangezien de dreiging dat je website wordt gehackt groot is. Op dit moment is namelijk ongeveer vijftig procent van alle bedrijven gehackt zonder dat ze het weten.

De keerzijde van digitalisering
Bedrijven worden steeds digitaler. Je kan niet meer achterblijven door alles nog op de ouderwetse manier te doen. Steeds meer zaken worden online geregeld. Dit is makkelijker, efficiënter en goedkoper. Toch zit hier ook een enorm risico aan verbonden. Omdat veel belangrijke gegevens online zijn opgeslagen en veel communicatie ook online verloopt, is dit makkelijk te hacken. Op deze manier kunnen hackers aan gevoelige bedrijfsinformatie komen. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat het hele netwerk plat komt te liggen. Dit risico was kleiner toen alles nog op papier gebeurde.

Een goed beveiligde IT-infrastructuur is cruciaal
Het gevaarlijkste is dat bedrijven vaak niet doorhebben dat ze zijn gehackt. Het duurt gemiddeld tweehonderd dagen voor bedrijven dit inzien. In die maanden hebben cybercriminelen alle tijd om te doen wat ze willen. Daarom is de IT-infrastructuur een cruciaal onderdeel van bedrijven geworden. Je kan tegenwoordig niet meer zonder. Digitalisering van bedrijven vraagt dus om een ander beveiligingsplan dan vroeger. Bedrijven investeren wel in digitale beveiliging, maar de beveiliging is niet gebaseerd op actuele dreigingen. Op het gebied van cybercriminaliteit verandert de dreiging namelijk iedere maand. Hier moet je actueel in blijven, want aan een oud beveiligingssysteem heb je niks als bedrijf. Daarom is het van belang dat de IT-infrastructuur van een bedrijf op orde is en dat je als bedrijf voorbereid bent op alle vormen van cybercriminaliteit. Als deze kennis niet aanwezig is in een bedrijf, is het een idee om te kiezen voor ICT detachering.

Personeel testen
Hoe goed de IT-infrastructuur van je bedrijf ook is, het gaat alsnog mis als medewerkers niet op de hoogte zijn van de cybersecurity. Licht personeel daarom regelmatig voor over het omgaan met online zaken en cyberbeveiliging en test ze regelmatig. Laat bijvoorbeeld af en toe USB-sticks rondslingeren op afdelingen om te kijken wat medewerkers ermee doen. USB-sticks zijn namelijk een steeds grotere dreiging op het gebied van cybercriminaliteit. Het is daarom belangrijk dat medewerkers USB-sticks niet zomaar in hun computer stoppen. Doen ze dit wel, dan krijgen ze een waarschuwing en advies over hoe ze met USB-sticks om moeten gaan.

Rate this post

Plaats een reactie