Home » bromfietsverzekering » Met deze competenties krijg jij zo een baan in sales!

Met deze competenties krijg jij zo een baan in sales!

Je hebt de fantastische sales vacature gevonden. Het is precies wat jij zoekt, denk je, en je wilt solliciteren. Bedenk wel of je de juiste competenties hebt. Als je een baan in sales wilt, zal dit wel bij je moeten passen. Om succesvol te zijn in je nieuwe sales baan als bijvoorbeeld accountmanager, moet je bepaalde competenties bezitten. De competenties die vereist zijn bij een beroep in deze sector zijn: pro-activiteit, empatisch vermogen en resultaatgericht. In dit artikel wordt elke competentie uitgelegd aan de hand van een voorbeeld. Daarnaast wordt een tip gegeven over hoe jij aan een sales baan kan komen.

Pro-actief zijn

Als je een sales functie wilt, dan moet je pro-actief zijn. Je moet het aandurven om de regie te pakken, keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Hierdoor heb je controle, ben je zelfverzekerd en krijg je meer invloed. Dat moet je uitstralen als accountmanager. Je kunt niet stilletjes in een hoekje gaan zitten en eindeloos met alle winden meewaaien. Een goede accountmanager is vaak extravert en niet bang om zijn mening te geven. Met als doel om de organisatie of het bedrijf in kwestie op de kaart te zetten en het juiste aan de klant te verkopen.

Empatisch vermogen hebben

Ook moet je in een sales functie empatisch vermogen hebben. Je moet je kunnen inleven in de ander. Daardoor kun je meedenken over de juiste oplossing voor die klant. De kans dat de klant dan uiteindelijk met een goed gevoel een samenwerking aangaat met de organisatie of het bedrijf is dan vele malen groter. Als een accountmanager zich niet kan inleven in de klant, dan is de kans groot dat er een oplossing wordt geboden die niet aansluit bij de behoeften van de klant. Dat is zonde, want hierdoor zal de klant niet akkoord gaan met de offerte en heb je jouw kostbare tijd als accountmanager verspild zonder daar resultaat van te zien.   

Resultaatgericht zijn

In een sales functie is het ook erg belangrijk dat je resultaatgericht bent. Loop je altijd overal alle kantjes eraf en boeit het jou niet om resultaat te zien in wat je doet? Dan kun je een sales baan beter links laten liggen en verder zoeken naar iets wat beter bij jou past. Streef je wel altijd naar resultaat in alles wat je doet en vind je het leuk om het resultaat daarvan te zien? Dan past een sales functie wellicht goed bij jou. Resultaatgericht zijn betekent dat je doelgericht bent, realistisch, focus kunt houden, pragmatisch en vindingrijk is. Het komt namelijk vaak voor dat je creatief moet zijn in het zoeken van een oplossing die het beste bij jouw klant past.

De tip

Als je op zoek bent naar vacatures voor sales functies, kun je natuurlijk op internet gaan zoeken. Of misschien heb je wel een aantal bedrijven in gedachten die je kunt benaderen voor een open sollicitatie. Wat je ook altijd nog kunt doen is jezelf inschrijven op vacaturesites. Een tip hierbij is om een job alert in te stellen. Deze kun je instellen voor de branche waarvoor jij op de hoogte gehouden wilt worden. Bijvoorbeeld als er nieuwe sales vacatures vrijkomen. Laat jouw nieuwe functie maar komen!

Rate this post

Plaats een reactie